A Budapest Design Week idén új rovatot indít Kedvenc tárgyam címmel. Az interjúsorozatban elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Ott Anna kulturális menedzser válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad?

A kedvenc tárgyam az Analo papírból készült hátizsákom, amit Nádas Péter, Závada Péter, Kemény Zsófi, Kemény István, Kiss Tibi, Lovasi András, Péterfy-Novák Éva, Jón Kalman Stefánsson, Reisz Gábor, Vitáris Iván írtak alá, Barabás Zsófi pedig rajzolt rá.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Miután Lilit megtaláltuk az út szélén, két kutyás gazdikká váltunk, így tudtam, hogy szükségem lesz egy hátizsákra, amivel el tudok indulni dolgozni ha kell, mindkét kutyával. Nem elég, hogy a hátizsák gyönyörű, de fenntartható is. A tervező egy spanyol lány, Mariló, aki minden táskát kézzel készít óriási felelősséggel a környezetünk iránt. Nem utolsó sorban pedig ez az aláírt táska olyan nekem, mint egy emlékkönyv, amire a számomra legfontosabb művészek írtak, ráadásul a harmincadik születésnapom alkalmából.

Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Egy kedves régi ismerősömtől kaptam, aki megálmodta a The Shortlist Studiot, ami gyakorlatilag a legmenőbb fenntartható márkák lelőhelye. Miután megkaptam a táskát, akármelyik kedvencemmel találkoztam, dolgoztam, aláírattam vele. Mániákusan gyűjtöm a kéziratokat, a nappalim falai is tele vannak velük, a könyveimet is mindig dedikáltatom. Szerintem ez a táska a legértékesebb műtárgyam, amit remélem majd még az unokáim is értékelni és szeretni fognak.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Szinte csak a design játszik szerepet abban, hogy ez a kedvencem, hiszen ez teszi lehetővé, hogy ennyire letisztult és szép legyen, miközben strapabíró és fenntartható, és hogy ha az ember kreatív még egyéb funkióit is megtalálja.


Ott Anna kulturális menedzser

Galéria