A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, címzetes egyetemi docens, a Magyar Formatervezési Tanács tagja válaszolt.

Mi a kedvenc tárgya, és miért?

Mindig fontosnak tartom az első gondolatot, amely az ember fején átszalad, amikor egy kérdésre keresi a választ. Olyannyira, hogy már figyelek is rá. Így volt most is, amikor meghallottam a kérdést: mi a kedvenc tárgyam? Azonnal három tárgy futott át a fejemen, amelyek mindegyike kedves nekem. Egy állóóra, egy notesz és egy sárkány.

Az állóóra van legrégebben ezek közül nálam, gyermekkorom óta vágyam volt, hogy legyen nekem is egy negyedóránként ütő állóórám. 18 évvel ezelőtt Budapesten vettem, de nem volt rá elég pénzem, így, mint akinek nincs vesztenivalója, tettem egy „pofátlan” ajánlatot a kereskedőnek, majd csodák csodája, két nap múlva megcsörrent a telefonom, hogy ha még áll az ajánlat, akkor gyorsan menjek az óráért, amíg meg nem gondolja magát. Aznap este már nekem zenélt az óra, de egész éjjel nem tudtunk aludni, mert nem voltunk hozzászokva, hogy az éjszaka csendjében negyed óránként jelezze nekünk valami az idő múlását. Ma már tudom, hogyan lehet éjszakára csendre bírni ezt a nemes szerkezetet. De nem ezt választottam most kedvenc tárgyamnak.

A zsebnoteszt 12 évvel ezelőtt vásároltam egy kis faluban „A fehér Hölgy” (ahogy a franciák mondják, La Dame Blanche, azaz), a Mont Blanc lábánál. A gyönyörű kis falu ajándékboltjában találtam rá, és ahogy az ablakon kinéztem, az Alpok Királynője kacsintott vissza rám. Rögtön tudtam, hogy a kis notesz jön velem haza, és okos gondolatok, idézetek gyűjteményeként fogom használni, hogy ha valami bölcset hallok vagy olvasok nagy korok nagy embereitől, beleírhassam. Így is teszem ezt mind a mai napig, de lassan megtelik már, így egyre okosabb gondolatnak kell szembejönnie ahhoz, hogy feljegyezzem.

De nem is a noteszt választottam most kedves tárgyamnak. Ha nem az állóóra és nem is a notesz, akkor nem nehéz kitalálni, hogy az én kedvenc tárgyam a sárkány. De ez nem akármilyen sárkány: egyik szerelmemtől, a feleségemet követő nagy Őtől, egy gyönyörű két évszázados csodálatos Hölgytől, a Herendi Porcelánmanufaktúrától kaptam 6 évvel ezelőtt. Mert számomra nem kérdés, hogy HEREND egy csodálatos nő.


Miért tartja „jó” tárgynak?

A herendi sárkány a kaolin, a kvarc és a földpát titkos receptúrája alapján összegyúrt élő anyag szülöttje, amelyet szakértő kezek formáltak, és megjárta a kemencék izzó közegét, hogy csillogó fehér aranyként megszületve átkerüljön a festőműhelybe, ahol kézi festéssel öltöztették fel. Ebben még nem is volna semmi különös, mert minden herendi műalkotás így születik. A herendi sárkány viszont hét különböző, a keleti gondolkodás szerint jó tulajdonságot hordozó állat jegyeit hordozza magán. Ebben áll a különlegessége, hét kiváló állatjegy összegyúrva egyetlen, nem létező állatban, a sárkányban. Hiszen a sárkány valójában nem létezik, csak a gyerekek világában, amikor az édesanyjuk mesét olvas nekik esténként. A herendi sárkányban megformázott állatokat sorra véve: a sárkány orra teve, a füle bivaly, az agancsa szarvas, a szeme démon (!), a hasa kagyló, a farka kígyó, a tappancsa tigris és a körme sas. Hét, kizárólag kiváló tulajdonságokat hordozó állatjegy egyetlen sárkányban, a hozzá tartozó démoni szemekkel. Szoktam is mondani a párjukkal érkező hölgyeknek, hogy biztosan előfordult már az életük során, hogy azt mondta nekik életük párja, „Édesem, Te egy sárkány vagy!”, de ez valójában egy bók feléjük, hiszen a férjük ezzel a kiváló tulajdonságukat emeli ki költői szavakkal, műalkotásba csomagolva. A herendi sárkány csodálatos műalkotás, csodálatos gondolatisággal.


Mi a tárgy története, hogyan jutott Önhöz?

Meglepetés volt. Amióta vezérigazgató lettem a Herendi Porcelánmanufaktúra élén (immár több mint 16 éve), szokásommá tettem, hogy minden év végén, karácsony előtt meghívjuk az összes munkavállalót egy ünnepi színházi előadásra, majd azt követően egy ünnepi fogadásra. Ez a mi éves „Hálaadásunk”, amikor megköszönjük a Gondviselésnek, hogy a mögöttünk hagyott évben is megsegítette a munkánkat és a Herendi Közösséget, sikeres évet adott nekünk, erőben, egészségben és nyereséges működésben tartott minket. Ez a Hálaadás mindig úgy kezdődik, hogy a színielőadás előtt felmegyek a színpadra, és számba veszem az elmúlt év eredményeit, a fontosabb történéseket, majd megköszönöm az egybegyűltek munkáját és kellemes ünnepeket kívánok. Így történt ez 6 évvel ezelőtt is, de amikor végeztem a beszédemmel és elindultam volna lefelé a színpadról, hogy átengedjem a helyem a Thália Papjainak, szóltak, hogy maradjak még a helyemen, mert az Igazgatóság elnöke szeretne pár szót mondani még. Az Elnök úr fel is jött a színpadra, majd megköszönte az elmúlt 10 éves munkámat a Manufaktúra élén, és a Herendi Közösség hálaadási ünnepségén felém nyújtotta a herendi sárkányt, hogy a jövőben is emlékeztessen erre az ünnepi pillanatra. Szerelem volt első látásra, a tartalom és a forma csodálatos házasítása egyetlen műtárgyban, így hát a herendi sárkány azóta az egyik legkedvesebb tárgyam.


Mit gondol, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvence?

A design úgy is megközelíthető, mint egy szubjektív válasz lehetősége a vállalkozások előtt álló kihívásokra: a design mint értékteremtő folyamat eredménye egyedivé tudja tenni termékeinket és szolgáltatásainkat. A design segítségével tárgyiasítani tudjuk azokat a gondolatokat, amelyet mások éreznek, de megalkotni és kifejezni nem tudnak. A design az alkotói gondolatok tárgyiasult műremekei, amelyek gazdagítják a bennünket körülvevő világot, és amely kérdéseket és válaszokat fogalmaz meg. Design nélkül lehet élni, ahogy szeretet és lélek nélkül is, de nem érdemes. A design a kreativitást érzékelhetővé transzformálja, szépséget szül, amely szépség nemesíti a világot. Amikor designt alkotunk, akkor álmodunk, az álomból pedig nap, nap után érték születik. Most a designról beszéltem, és közben mindvégig a Herendi sárkányra gondoltam, Őt láttam magam előtt.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, címzetes egyetemi docens, a Magyar Formatervezési Tanács tagja

Galéria