Hamar elhasználódik? Gyűrődik? Papírvékony? Az Edinas paper felforgat mindent, amit ezidáig a papírról gondoltunk, és egészen új funkciókkal látja el ezt a hétköznapi anyagot.

Németh Edina már középiskolai évei során is heti 24 órában járt rajzórára, és hamar rájött arra, hogy e tudását a belsőépítészetben szeretné kamatoztatni. Az érettségit követően Utrechtben, majd Amszterdamban folytatta tanulmányait, ekkor került közelebbi kapcsolatba a papírral is mint önkifejező eszközzel. A fiatal tervezőt lenyűgözte az anyag egyszerre finom, törékeny, ám struktúrákba rendezve mégis erős jellege, amely szinte végtelen kreatív megoldást rejt magában.

Hollandiából épp a gazdasági válság évében tért haza, és a szűkös lehetőségek miatt egy reklámügynökségnél helyezkedett el. A sors fintora, hogy ez a tapasztalat ruházta fel olyan tudással, ami egy saját vállalkozás elkezdéséhez szükséges, hiszen olyan, az üzleti élethez alapvető témákban ismerhette ki magát, mint az árajánlatírás, a költségvetés-számítás és a projektmenedzsment.

Végül 2014-ben szánta rá magát arra, hogy megalapítja az Edinas papert, ahol nemcsak a kézművesség iránti vágyát, hanem a papír iránti szenvedélyét is megélheti. A brand célja a kezdetektől a kreatív élményteremtés, amelyhez egyedi megoldások és kompozíciók társulnak. Edina azóta is folyamatosan fejleszti a gyártási eljárásokat, és nemcsak az offline, hanem a digitális térrel is igyekszik kapcsolódási pontokat találni.

Edina megrendelői főként olyan márkák, amelyek új utakat keresnek imidzsük népszerűsítésére. Az Edinas paper installációi többek között az Operaházban, a Szépművészeti Múzeumban és a Vigadóban is megfordultak már, a tervező csomagolásterveit pedig az elismert Packaging of the World is bemutatta. Emellett állandó tagja a 100 nemzetközi papírművészt összefogó Paper Artist Collective-nek, a brand stúdióját pedig legutóbb a milánói Michelangelo Foundation Homo Faber Guide-ba is beválogatták.

Az Edinas paper mostanra nemcsak Edinát, hanem egy egész csapatot takar, akik nap mint nap azon fáradoznak, hogy az egyedi papírkreációk külföldre is eljussanak. A team akár több ezer papír alkatrészt is képes elkészíteni, amihez hazai forgalmazóktól szerzik be az alapanyagot. Alkotásaik a pop-up képeslapoktól az egész tereket betöltő, grandiózus installációkig terjednek.

Edina tervei között olyan exkluzív termékek kifejlesztése szerepel, amelyek fenntarthatóbb irányba mozdítják a rendezvényszervezést, legközelebb pedig a dohai Museum of Islamic Art-ban találkozhatunk egy különleges munkájával. Ez utóbbi elkészítését annyira élvezte, hogy a jövőben is szívesen kipróbálná magát kiállításkoncepciók tervezésében.

Galéria