Milyen a kortárs ékszer? Kik viselik, és miért? Kik tervezik, és miért? Mit adhat nekünk, az utca emberének? Mit adhat azoknak, akik rajtunk látják? Ha felveszünk egy ékszert, vajon másképp viselkedünk?

Az ékszer ősidők óta kommunikációs csatorna, társadalmi hovatartozásról, spiritualitásról, családi helyzetről, rangról, gazdagságról és szegénységről, örömről és bánatról mesél. A képzőművészet határán mozgó kortárs ékszertervezők a szabályok és szokások alól felszabadított eszköztárral olyan viselhető tárgyakat készítenek, amelyeknek üzenete a tervező és a későbbi viselő életének közös pontjait tárja fel. Reflektálnak élethelyzetre, aktuális érzésekre, társadalmi problémákra, hiányokra és többletekre, ahogy az elmúlt időszakra is.

Vajon mekkora a kortárs designerek felelőssége és lehetősége ebben a különleges helyzetben, képesek vagyunk-e hatással lenni környezetünkre, a körülöttünk élőkre tárgyaink, gondolkodásmódunk segítségével? Lehet-e egy ékszer, amit magunkon viselünk, kommunikációs csatorna? A Kredenc mentorai ezekre a kérdésekre keresik a választ négy beszélgetőpartnerükkel, akik mind gyakorlati vagy elméleti szereplőként, mediátorként működnek a kortárs design területén.

A beszélgetés moderátorai:

Besnyői Rita ékszertervező, építész, a Kredenc-műterem vezetője

Hegedűs Fanni kommunikációs tanácsadó, ékszertervező

Beszélgetőpartnerek:

Mayer Kitti designteoretikus, a Hype and hyper szerkesztője

Fekete Fruzsi ékszertervező

Faur Zsófi galerista, a Bartók Boulevard Egyesület elnöke

Varga János Gábor ékszertervező

A beszélgetés a Kredenc-műteremben zajlik, ahol 20 fős közönség vehet részt az eseményen, illetve ugyanebben az időben a @kredencmuterem Instagram-oldalon az élő közvetítéshez kapcsolódva is lehet kérdezni, hozzászólni a témához. A beszélgetés magyar nyelvű.

Galéria