A Találkozások című kerámiakiállítás a FinnAgora és a Helsinki Kulturális Intézet együttműködésével jött létre.

A tárlat két finn és két magyar tervező munkáit mutatja be. A műalkotások a teázás és a kávézás témaköréhez kapcsolódnak, emlékeztetve a közönséget a nemzetközi találkozások és a különböző kultúrák közötti párbeszéd fontosságára. Az alkotások funkciójuk tekintetében egyszerűnek tűnhetnek, ám a tervezés, a design és a kialakítás szempontjából korántsem azok.

Babos Pálma keramikusművész szeretné lefejteni a porcelánról a barokk kliséket és megmutatni annak 21. századi arcát, a porcelántárgyak mai, új életvitelünkhöz illeszkedő szerepét keresve. A design az ő értelmezésében a kommunikáció egy fajtája, ezért egy tárgynak mindig szólnia is kell valamiről amellett, hogy funkcionál.

Strohner Márton keramikusművész és designer igazán sokoldalú tapasztalatokkal rendelkezik. Saját márkája, a Mastro egyedi tervezésű, kézzel készült darabokat kínál: minőség és funkció – tárgyaiban keveredik e két alapvetően fontos érték. A részletek gondos kidolgozása mellett kortárs-klasszikus hangvételével sajátos karakterű tárgyakat hoz létre.

Johanna Rytkölä keramikusművész és szobrász, hosszú és lenyűgöző karrierrel. Szobrait a pozitivitás, a tiszta tervezési nyelv és a friss színek jellemzik. Műveit legjobban a történetekhez és a mesékhez lehetne hasonlítani, melyekben emlékek és fantáziák, tények és fikció összefonódnak egymással.

Åsa Hellman szintén díjnyertes designer, akit munkája során Finnország gyönyörű tájai inspirálnak. Kerámiája egyedülálló, és sokféle technikát alkalmaz. A fák, növények és a víz állandóan változó árnyalatai és formái mindig lenyűgözik, és ezek a csodák megjelennek kerámiaművészeti alkotásaiban is.

A kiállított tárgyak megvásárolhatók a Kiscelli Múzeum Shopon keresztül.

Galéria