Az alkotás és a mentális jólét megőrzésének különleges párosa – egyetlen programban. A szervezők hiszik, hogy mindenkiben ott van a művész, aki felfedezésre és megélésre vár, a kreatív én előcsalogatásához pedig egy olyan coaching technikát választottak, amely segít megismerni önmagunkat – és másokat is.

Az elmúlt időszak, a pandémiás helyzet nagyon sok területen hozott változást, ami az egyéni, mentális jólétre és az emberi kapcsolatokra is kihatott. Az „Értjük egymást(?)” elnevezésű program célja, hogy miközben a résztvevők élménnyel, szórakozással gazdagodnak, a velük érkezőkkel együtt játékos, kreatív formában is tesztelhetik a kommunikációjuk hatékonyságát. És milyen módszerrel? Alkotással!

A játék menete: Az érkező pár kap egy dobozt, amiben minden szükséges felszerelést megtalálnak az alkotáshoz. Mind a ketten húznak egy képeslapot, amit tilos egymásnak megmutatniuk. A képeslapon egy kézzel festett alkotást fognak látni, amit Csorba Anita készít. Az első játékos leül háttal, a másik pedig a kihúzott képeslapon található képről kezd beszélni – ezt fogja az első játékos lerajzolni. A játék nehézsége, hogy az első játékos az alkotás alatt teljesen csendben van, nem kérdezhet vissza – így teljesen a másik félre és annak kommunikációjára van utalva. A kép elkészülése után helyet cserélnek, és mindketten a másik szerepkört is megtapasztalják.

A játék végén megmutatják egymásnak az elkészült és az eredeti képeket is – ekkor derül ki, mennyire hatékony köztük a kommunikáció, értik-e egymás szavait akkor, ha nem tudnak visszakérdezni. Ennél a pontnál a jelen lévő segítők is csatlakozhatnak – kérdésekkel, valamint észrevételeikkel járulhatnak hozzá a tanulság levonásához. A szervezők tapasztalatai szerint ez a módszer nagyban hozzájárul a hatékony kommunikációhoz, a résztvevők pedig észrevétlenül válhatnak alkotókká, mialatt ők maguk készítik el a másik inspirációja nyomán a saját festményüket.

Az alkotás mindfullness oldalát is megismerhetik, a képre és a másik szavaira való koncentrálás maximálisan segít a jelenben lenni és megélni azt. A közös kalandot biztosan nem fogják elfelejteni a résztvevők, de a program kitalálói segítenek emlékezni is rá: a játékosok felírják a húzott képeslapra, hogy érezték magukat, és ráírják a játékostársuk nevét, címét is.

A szervezők a program utáni héten postára adják a képeslapokat – így még napokkal később is kedves emlékeztető várja majd a látogatókat. A játék során rálátás nyílik a felek közti kommunikáció hatékonyságára, felismerhetővé válnak a kommunikációs hibák és erősségek, és levonhatóvá a tanulságok, ami fejleszti a későbbi kommunikációt, valamint erősíti a kapcsolatot a közös program és a képeslap segítségével megőrzött emlékek révén. A játékosok részt vehetnek az alkotófolyamatban, amely semmilyen művészi előképzettséget nem igényel, így biztosan mindenki sikerélménnyel távozik a helyszínről.

Galéria