A 21. századi rohanásban, sajnos egyre kevesebben ismerjük már a képet, amin édesanyánk vagy nagymamánk fotelben ülve pulóvert, mellényt, sapkát vagy éppen sálat köt a család fiatalabb tagjai számára. Az ESZKA csodaszép színes, békebeli és funky mintás kötött ruhadarabjaival éppen ezt a megnyugtató és nosztalgikus érzést hozza vissza mindennapjainkba.

A márkát Szakos Kriszta alapította 2004-ben, miután elvégezte a divattervező szakot az egyetemen. A kötött anyagok iránti szeretet családi eredetű – szüleinek kötödéje volt, ahol a termékek széles skáláját állították elő, a gyártás során fel nem használt nyesedék anyagokat Kriszta már gyerekként is hasznosította, babáinak készített belőle ruhákat. A ma általa fenntartott ESZKA brand azért is különleges, mert a pazarlás elleni szemlélet ugyanúgy áthatja mindennapjait. Az ESZKA ruhadarabok mind a már bezárt fonal gyárak raktáraiból összegyűjtött maradék fonalakból készülnek – ezzel új életet adva az amúgy felhasználni nem feltétlenül tervezett, de értékes alapanyagoknak. Az egyes ruhadarabokból kevés készül és ennek két oka van: a fonalak mennyisége limitált, illetve tervezőjük szeretné, hogyha a vásárlók minél egyedibbnek éreznék magukat. A gyártási folyamat szempontjából pedig kifejezetten fontos, hogy amellett, hogy az ESZKA gépeket napenergia működteti, a kötödei munkafolyamatok a több tíz éves családi tapasztalatot hasznosítva édesapja segítségével valósulnak meg és a kész, eladósorba kerülő darabok mindig Szakos Kriszta kezéből kerülnek ki, az utolsó simításokat minden egyes ESZKA terméken ő maga végzi el. Azt pedig, hogy a márka igazán elkötelezett a fenntartható működés iránt mi sem mutatja semmi jobban, minthogy a gyártás során megmaradt anyagokból, táskák, kiegészítők készülnek.

fotók: Eszka

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza, melyet 2013 óta minden évben összeállít a Budapest Design Week stáb. A praktikus térkép segítségével a város mintegy 150 legizgalmasabb designhelyszíne kereshető fel, segítségével a budapestiek és a városba látogatók könnyedén választhatják ki az érdeklődésüknek leginkább megfelelő úticélokat, vagy akár egy változatos túrát is megszervezhetnek a design jegyében. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek a térképen nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb olyan helyszínek is, melyek számot tarthatnak a hazai designrajongók kíváncsiságára. Tekintettel arra, hogy a Budapest Design Week 2020 eseménysorozat idei fő témája a fenntarthatóság, a térkép az idei évben első alkalommal nem kerül nyomtatott formában forgalomba, és csak online változatban érhető el.


Galéria