A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Farkas-Zentai Lili, a Hype and Hyper főszerkesztője válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Sok olyan tárgyat gyűjtök magam köré – főleg az íróasztalomnál –, amelyek különösen kedvesek a számomra. A Totoro lámpám, egy limitált POPpins kitűző, emlékezetes kirándulások alkalmával gyűjtött kövek, porcelán nippek és rengeteg fénykép sorakozik a dolgozószobában, a legnagyobb kedvencem azonban mégis egy drótból hajlított, csuriban lévő kéz. A keresztezett mutató- és középső ujjak szimbóluma egy nagyon fontos, igazán bensőséges családi szokásunkra emlékeztet – gyerekként Anyukámmal, Apukámmal és a nővéremmel mindig a csuriban lévő kezeinkkel összekapaszkodva búcsúztunk el egymástól, ezzel biztosítva, minden rendben lesz! A „szerencseujj” négyesünk védjegyévé vált az idők során.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Szeretem az egy drótból hajlított lendületes egyszerűségét. Ez a tárgy nem „kiabál”, nem feltűnősködik, csak jelen van – kontúrt ad az üzenetének.

Mi a tárgy története, hogyan jutott Hozzád?

Farkas Tatjánától, vagyis az alkotótól kaptam ajándékba.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

A konstansan trendi monokróm, a skandináv aránytartás engem is lenyűgöz – nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég. Ez a csuriban lévő kéz is ilyen; letisztult térbeli ceruzavonalak, amelyek légiessége mögött legmélyebb gondolataink is helyet kapnak.

Farkas-Zentai Lili, a Hype and Hyper főszerkesztője

Galéria