A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad?

Csíkszentmihályi Mihály szerint a tárgyakhoz való kötődés megtölti a fejünket. Én hiszek ebben. Valahogy ösztönösen nem kötődöm tárgyakhoz. Hitka Viktória tányérjait, bögréit viszont gyűjtöm, a kedvencem a "nem" feliratos, mert annyi minden van benne, amire értelmezhető.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Egy jó dizájntárgy szerintem környezettudatos, esetleg használ valamit, ami már létezik a világban, tehát nem kell létrehozni, és megszólít téged. Mindig szerettem volna megtanulni nemet mondani, ezt most minden egyes kávézásnál gyakorolhatom ezzel a kávéscsésze-alátéttel. A "talált tárgyak", vagy kisajátított tárgyak mindig is az egyik kedvenc alkotói húzásom volt – ha képzőművész vagy divattervező lennék, ez lenne a kiindulási alapom.

Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Hitka Viktória alkotásait nagyon régen figyelem, rendszeresen fel is gyalogolok a várba a Nos-ba és veszek ezt-azt.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Tetszik az idősíkok, alkotók egymás utánisága, hogy egy már létező tárgy új jelentést, életet kap, és persze az is gyűjtővé tett, hogy funkcionális tárgyak a tányérok, csészék – szeretem, ha nem csak nézegetni, de használni is lehet a dizájntárgyakat.

Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője

Galéria