A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Horváth Zsuzsanna, Magyar Formatervezési Díjas tervező válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Két kedvenc tárgyam van, amiket be szeretnék mutatni. Az egyik a szék, amin ülök: ez egy Eames DSW szék, ami egy híres mid-century modern design klasszikus. A másik pedig a kedvenc, Bottna mintájú bögrém, a finn Iittalától.


Miért tartod „jó” tárgynak?

Az Eames-szék egy nagyon szép formájú klasszikus designdarab. Emellett kényelmes is. Sok bútorhoz illik az egyszerű formájával, és akár irodában, akár étkezőben is megtalálja a helyét. Az eredeti üvegszálas, műanyag üléses verzió egy pár centivel alacsonyabb volt, de megemelték néhány éve. Nekem már ez az új verzióm van, és nagyon szeretem.

A Bottna bögre pedig egy Kaj Franck által 1952-ben tervezett sorozat része (Teema), melyet egy svéd tervező, Anna Danielson levélmintájával árultak kb. 10-15 évvel ezelőtt. Szép formájú, egyszerű, de mégis karakterisztikus darab.


Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Az Eames-széket a férjemtől kaptam a születésnapomra 3 éve. Már nagyon régóta vágytam rá, és amikor elkezdtem a saját termékeimmel foglalkozni, így hát főként otthonról dolgozni, akkor jól jött az íróasztalom mellé ez a kényelmes, bár nem irodai jellegű szék. Igazán eltalált, kellemes meglepetés volt. Eredeti tervünk szerint később átköltöztettük volna az étkezőasztal mellé, de ott most 4 db használt Eames-szék foglal helyet, így egyelőre nincs erre szükség.

A Bottna bögrék története 2008-ig nyúlik vissza, amikor szakmai gyakorlatot végeztem az Arkion nevű cégnél a finnországi Tamperében. Az ottani irodában is ilyen bögrék voltak, és Pirjo, a főnököm felfigyelt arra, hogy mennyire tetszenek ezek nekem. Ezért a kéthónapos szakmai gyakorlatom végén megajándékozott 4 db Bottna bögrével. Így kezdődött a Bottna láz. Pár évvel később, amikor visszaköltöztem Finnországba, próbáltam levadászni még pár darabot, hogy kijöjjön egy 6-os szett, de sajnos addigra már kivonták a forgalomból (a bögre ebben a formában elérhető, hiszen az Iittala alapkollekciójának része, de nem a Bottna leveles mintával). Szerencsére egy idő után megtaláltam használtan egy finn honlapon, így jelenleg egy 8 darabos szett boldog tulajdonosa vagyok. Emellett mint nagy Bottna rajongó, ugyanilyen mintájú díszpárnám és függönyöm is van.


Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Nagy szerepet játszik mindkét tárgynál. Mindkettő klasszikus, arányos, szép design tárgy. Kényelmesek, jól használhatóak, és a mai elvárásoknak is megfelelnek. Ez teszi őket időtlen klasszikusokká.

Horváth Zsuzsanna Magyar Formatervezési Díjas tervező

Fotó: Pásztor András

Galéria