A MintaKINCStár játékgyűjtemény bemutatója, valamint a 2021-ben Gránátalma díjat elnyert Sevella Zsuzsanna játékfejlesztő termékbemutatói és workshopjai a Szépművestár rendezvénysorozatában.

Hogyan fejleszthető a gyermekek vizuális kultúrája, hogy közben ősi vizuális anyanyelvünket is bekódolja? Újrahasznosíthatóvá tehető a népművészeti formavilág, hogy ne kerüljön a megunt kacatok közé?

Sevella Zsuzsanna játékfejlesztő a MintaKINCStár játékgyűjteményt népszerűsítő előadásában az általa kidolgozott komplex fejlesztő programot ismerteti az érdeklődők és a tudatos szülői közönség előtt, majd szakmai beszélgetés keretében és végül workshopok segítségével a gyakorlatba ültetve, a gyermekekkel játszva mutatja be a MintaKINCStár programját három napra bontva.

A MintaKINCStár közösségi szociális designtermék fejlesztése mint kulturális fenntarthatóság és innovációs projekt 2015 óta folyamatosan zajlik játék- és fejlesztőpedagógiai, illetve néprajzi szakmai háttérrel. A játékdesign társadalmi felelősség vállalása: megadni az esélyt, hogy gyermekeink, unokáink játszva belenőhessenek vizuális népművészeti örökségünkbe, hogy ők is elsajátíthassák ezt a vizuális anyanyelvet.

Miközben a gyermekek önfeledten játszanak és alkotnak a MintaKINCStár korszerű grafikai köntösben megjelenő ősi formakincsével, észrevétlenül válnak vizuális anyanyelvük birtokosaivá.

A program:

2021. október 10., vasárnap, 15.00–16.30: MintaKINCStár játékkészítő és foglalkoztató kiadványainak rövid bemutatása az érdeklődőknek és a tudatos szülőknek, közben játszóház működik a játékok kipróbálására a belvárosi Háló Közösségi Térben az Astoriánál. Lehetőség van kedvezményes vásárlásra is, valamint büfével is várják a kedves vendégeket.

Cím: Háló Kulturális és Közösségi Központ–S4, 1052 Budapest, Semmelweis u. 4.

Játszóházi jegy: 700 Ft; nagycsaládosoknak: 500 Ft

A foglalkozáson maximum 15 gyerek vehet részt.

Regisztráció: szepmuvestar@gmail.com

2021. október 13., szerda, 17.00–19.00: A MintaKINCStár szakmai bemutatója, módszertani beszélgetés óvónőknek, pedagógusoknak, szakembereknek kedvezményes vásárlási lehetőséggel a budai Kéz-Mű-Helyben.

Házigazda: Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének nyugalmazott tárvezetője, a Nemzeti Szalon 2018-as Kéz | Mű | Remek című műcsarnokbeli népművészeti kiállításának kurátora.

Cím: Kéz-Mű-Hely, 1126 Budapest, Márvány utca 31.

A foglalkozáson maximum 12 fő vehet részt.

Regisztráció: szepmuvestar@gmail.com

2021. október 16., szombat, 10.00–13.00 és 14.00–17.00: A Szépművestár családi napjának központi eseménye a MintaKINCStár program megvalósítása a gyakorlatban. A gyermekek forgószínpadszerűen zajló játékkészítő és alkotó workshopokon vehetnek részt a MintaKINCStár játékgyűjtemény használatával, továbbá a nagyobb testvéreknek, szülőknek, nagyszülőknek a MintaKINCStár inspirálta kreatív workshopokat szerveznek a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének alkotóival, akik visszatérő vendégei a Budapest Design Weeknek. Termékbemutató és kedvezményes vásárlási lehetőség, valamint büfé várja a vendégeket a belvárosi Háló Közösségi Térben az Astoriánál.

Gyermek workshop: 1200 Ft, kétórás kreatív inspirácós workshop (bőr, nemez, üveg): 2000 Ft-3000 Ft, kísérőknek és 6 év alatt ingyenes.
Regisztációval: gyermek workshopok 700 Ft, kétórás kreatív inspirációs workshopok (bőr, nemez, üveg) 1500-2500 FT, nagycsaládos jegy 500 Ft gyermekenként.

Regisztráció ajánlott (szepmuvestar@gmail.com) délelőtti, délutáni érkezés jelzésével.

Cím: Háló Kulturális és Közösségi Központ-S4 1052 Budapest, Semmelweis u. 4.

Galéria