A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által meghirdetett, Ugrás a jövőbe! című online alkotói pályázattal az egyetem a 7–10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat, illetve felnőtt segítőiket szólította meg: mutassák be a jövő világát, ahogy ők elképzelik, tervezzenek tárgyat, alkalmazást, szolgáltatást.

A versenyre több mint 150 csapat jelentkezett, majd az első fordulóban továbbjutott tíz csapat terveit egy MOME-s designer hallgató és egy oktató segítségével fejleszthette tovább a második fordulóban.

Az első helyezést az Eötvös József Gimnázium ELEM csapata nyerte el, akik a fenntartható étkezés problematikájára fejlesztették ki az iskolai étkezést újragondoló Hakuna Matata termékcsaládot. A rovaralapú élelmiszereket, italokat és szendvicseket visszaváltható csomagolással automatákban terjesztenék, és nemcsak a termékeket, de a teljes ellátási láncot is megtervezték.

A második helyezett VR Innovators Radnóti Miklós Gimnáziumban tanuló, 10.-esekből álló négyfős csapata Therapets néven egy olyan AR-alkalmazást tervezett, amely a mentális betegséggel, például depresszióval, anorexiával, különböző függőségekkel küzdők életminőségét javítaná. Az app a pszichológus munkáját kiegészítve két eszközön, a fülhallgatón és a kontaktlencsén működne, a beteg állapotát nem csak monitorozná, de közbe is lépne akár terápiás zenék lejátszásával, vagy az érzékek befolyásolásával.

Floating University, azaz „Lebegő egyetem” néven alkotta meg a megosztott harmadik díjat elnyert egyik csapat, a Floatta (VII. kerületi Madách Imre Gimnázium) azt az „álomegyetemet”, amely figyelembe veszi az ökoszisztéma védelmét. Az innovatív campust Csopakra, a Kerekedi-öbölbe tervezték, annak minden részletét megtervezve, a megújuló energiától a közlekedésen át a falura gyakorolt gazdasági hatásáig.

A másik harmadik helyezett a Wiridi virtuális játék lett: a posztapokaliptikus tájban játszódó történet a Föld megmentésének toposzában bontakozik ki. A játékost szürreális módon egy (húsevő) növény nyeli le, majd a növénnyel eggyé válva új életforma jön létre. Vajon az új lény túlélők után kutatva megmentheti a természetet, a Földet, vagy örökre az üvegházba zárkózva tölti az életét? A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium Pici Aranyhalak csapatának alkalmazásával játékos formában gondolhatunk át megküzdési stratégiákat, megoldásokat.

A kiállítás október 12-17. között az épület üvegfrontján keresztül tekinthető meg egy speciális installáció által. A kiállítás regisztráció nélkül, korlátlan létszámban megtekinthető. A vezetett kiállítás megtekintő túrák regisztrációhoz kötöttek, maximum 20 fő vehet részt rajtuk.

Galéria