A 2020 őszén megnyílt pasaréti Kápolna co-space és kiállítótér olyan kreatív projekteknek ad otthont, melyek szervezői egymás tudását kiegészítve új utakat keresnek gazdasági, társadalmi, üzleti és művészeti kezdeményezések összekapcsolására a kölcsönös stratégiai kooperációkra alapuló co-business modell szellemében.

A Matheidesz Réka közgazdász és Tóth Tímea belsőépítész által alapított Kápolna közösségépítő kezdeményezéseinek egyike a kortárs médiaművészet szélesebb körben való megismertetése. A Let it Be! art agencyvel együttműködésben összeállított Kápolna Collection darabjai kölcsönözhető műalkotásokként egy-egy magánlakás vagy nyilvános rendezvény terét avathatják alkalmi művészeti helyszínné.

A Budapest Design Week alatt október 16–17-én a Víziószobrok II. installációsorozat részeként Azúr Kinga szobrászművész és Besnyő Dániel médiaművész közös Kegoid című alkotásának privát megtekintésére nyílik lehetőség. A regisztrációhoz kötött térspecifikus élményen alapuló offline látogatásra olyan online tartalmak invitálnak, melyek együttesen rajzolják ki a többféle médiumból építkező munka különleges univerzumát.

Azúr Kinga víziószobraiban a téren és időn túli határtalanságot kutatja. Az absztrakt és mégis emberábrázoló formavilághoz hangolt vizuális vetítés közösségében keresi azt a kifejezési formát, melyben megidézhető az általunk látott világ illékonysága és káprázatszerűsége. Alkotásaiban megmutatkozik az anyag és a test határainak bizonyos mértékű átlépése és felszabadítása. Amikor úgy érezzük, a szobor már nem csak szobor, a kép már nem csak kép, az árnyék már nem csak árnyék, hanem megmozdulnak, és együtt hoznak létre egy műalkotást. Amikor a látogató egy, a fizikálison túlmutató térben tapasztalja meg a jelenlét erejét.

Vajon hogyan lehetséges ezt az időnként mindannyiunk számára érzékelhető, de elvont „valóságot” megidézni? A Kegoid portrészobor és Besnyő Dániel mindezek szellemében inspirálódott object mappingje erre a kérdésre keresi a választ.

Galéria