A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Kerékgyártó András, a Plydesign tervezője válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Nem annyira fetisizálom a tárgyakat, és általában változik is, hogy éppen mi tetszik, de most talán a biciklimet emelném ki, amely visszaadta a kedvem ahhoz, hogy napi szinten kerékpárral közlekedjek és így rendszeresen mozogjak, ami az irodai munka mellett szinte életmentő. Mondhatjuk tehát, hogy fontos szerep hárul rá a fizikai és mentális egészségem fenntartásában.


Miért tartod „jó” tárgynak?

Egyrészt jól teljesíti a funkcióját, másrészt örömet okoz használni és ránézni. Alkatrészeit magam válogattam és raktam össze, így egy ilyen jellegű kötődésem is van hozzá, tehát valóban a személyes igényeimre van szabva.


Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Sokáig egy (országúti) versenybiciklit használtam a napi közlekedésre, azonban idővel némileg elkényelmesedtem, nem akartam állandóan „versenyezni”, mindenhova a lehető leggyorsabban, ám mindig leizzadva megérkezni. Szerettem volna egy olyan biciklit, amin egyenesebb háttal ülhetek, de a geometriája továbbra is „hegyes”, a viselkedése kezes és agilis. Ezért úgy döntöttem, hogy magam építem meg, rakom össze a biciklimet. Vettem egy hajdani magyar mester (Krétai László) által készített régi pályakerékpár-vázat (ezekkel zárt, döntött pályán versenyeztek fék és szabadonfutó nélkül), és a szükségleteimnek megfelelően válogattam össze az alkatrészeket. Továbbra is csak egy sebessége van, de már kontrafékes, megfejelve egy „bajuszkormánnyal”, hogy ne kelljen annyira előrehajolni. Az egyszerű felszereltsége miatt kevés dolog romolhat el rajta, egyszerű karbantartani.


Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

A design szerepe abban, hogy éppen ez a tárgy a kedvencem talán abban nyilvánul meg, hogy tudom értékelni a célszerűséget, a letisztult funkcionalitást, a hatékonyságból fakadó egyszerű esztétikát, és azt, ha valami jobbá teszi a használója életét, ami ennek a biciklinek sajátja.

Kerékgyártó András, a Plydesign tervezője

Portré: Nagy Gábor

Galéria