A kéz kultúrája az emberi jólét alapja. Fizikai és mentális egészségünk függ e testrészünk ügyességétől, okosságától és tisztaságától. A Kéz/Fogó projekt ezzel a három témával foglalkozik az idei Budapest Design Week során.

De hogyan? Úgy, hogy kultuszt fejleszt a helyes kéztörlésből! Kezet mosni kötelező, kezet mosni nem választás kérdése. Kezet mos gyerek és felnőtt, otthon és a munkahelyen, sőt utazás alatt is. Ami viszont nem kötelező, hogy a kézszárításhoz külön elektromos áramot használjunk vagy papírtörlő-szeméthegyeket gyártsunk.

Mit tehetünk ezek ellen? Vegyünk a kezünkbe egy finom és alkalmas textildarabot, szabjuk-varrjuk, díszítsük, és ami a legfontosabb, mindig vigyük magunkkal!

A színvonalas kéztörlők elkészítésében a Kézimunka Akadémia nyújt segítséget a Budapest Design Week idején. Így tanulhatjuk meg, hogyan csináljunk saját, trendi kéztörlőket, miközben a csak divatszalonokban használt varrás- és díszítőtechnikák is gyakorolhatók.

A workshop mellett a látogatók a kézügyesség terén is próbára tehetik magukat a kézműves szabaduló pályán.

A program szervezője és kivitelezője a Kézimunka Akadémia. A Springer Orsolya és Körtvély Adrienne tervezők által 2019-ben alapított közösségi műhely célja a kézművesség 21. századi szerepének erősítése, új feladatainak kialakítása, a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve. A szervezet három fő területen dolgozik, az egyik a couture, művészi díszítőtechnikák oktatása, a másik a városi kézműves közösségi műhelyek újrafogalmazása, a harmadik pedig a kézműves kisvállalkozói képességek fejlesztése. Workshopjaik jelen voltak már a Magyar Nemzeti Múzeum Rothschild Klára életművét bemutató kiállításán is, de szakértő partnerei a Hagyományok Háza Kisfekete pályázatának is, az Interreg Europe program Crafts Code projektje keretében pedig „good practice” minősítést kaptak 2021-ben.