Egyre többen felismerik, hogy a jól megválasztott, időtálló tárgyak akár egész életen át elkísérhetnek minket. Ezzel a szándékkal készülnek a Kezemura kerámiái is, a brand műhelyébe pedig ezúttal két időpontban is ellátogathatunk a Budapest Design Week ideje alatt.

Somoskői Gábor a legtöbb tervezővel ellentétben közel sem mérnöki vagy iparművészeti háttérrel látott neki az alkotásnak. Bár az ELTE antropológia szakán végzett, már az egyetemi évei alatt rájött, hogy a kreatív munka köti le igazán, így hát először az analóg fotózás alapjait sajátította el, nem sokkal később pedig a famegmunkálásban is kipróbálta magát. Utóbbiban olyannyira elmélyült, hogy még saját brandet is alapított barátaival Faun Project néven, aminek égisze alatt gördeszkákat és longboardokat hoztak létre.

A kerámia már ez idő alatt is fel-felbukkant Gábor életében, ám saját stúdió hiányában folyton alábbhagyott a lelkesedése. Végül ismerősei biztatására kezdett el komolyabban foglalkozni az agyagozással, és mire 2013-ban létrehozta saját vállalkozását, a Kezemurát, napjai nagy részét már műhelyben töltötte.

A Kezemura csészéit és kiegészítőit a keleti esztétika és a minimalista stílus ihleti, a márka küldetése pedig, hogy tárgyai a hétköznapi használat mellett a jelen megélését is elősegítsék. Bár részben a pillanatnak szólnak, a kézzel, egyedileg készített formáknak, textúráknak és mázazásnak hála az örökkévalóságnak is készülnek, így hát akár több generációt is kiszolgálhatnak. A tervező elmondása szerint a forró italok fogyasztása olyan rituálé, amihez az eszközöket is gondosan meg szokás válogatni, és mivel az újhullámos kávé- és teafogyasztás fénykorát éli, ezért mindig akadnak, akik az időtállóság és a funkcionalitás jegyében keresik fel a Kezemurát.

A brand egyetlen tervezője és alkotója jelenleg Gábor, akinek felesége, Lívia segít a háttérmunkálatokban. A keramikus főként használati tárgyakat, csészéket, tányérokat, tálakat, kannákat és egyéb kiegészítőket készít, de a nagyobb plasztikáktól sem riad vissza. Az alkotói folyamat meglehetősen időigényes, hiszen minden darabnak hét fázison kell átesnie, ráadásul mivel minden termék egyedi, ezért bizonyos kerámiák akár több ideig is készülhetnek, mint mások.

Gábor munkáinak minőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy amikor egy barátja Hokkaidó szigetén járva Kezemura-csészét mutatott egy helyi keramikusnak, azt a választ kapta, hogy szívesen árulná a tervező munkáit. A személyes sikerélmények mellett ugyanakkor a szakmai sikerek sem kerülik el a brandet: 2020-ban például a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió Fatűz most c. csoportos kiállításába is beválogatták a kerámiákat.

A tervező jellemzően egy, másfél hónapig dolgozik termékein, majd azokat készletről értékesíti. Így a legnagyobb kihívás számára az, hogy minél kiszámíthatóbban tudja tartani árukínálatát. Szeretné, ha a jövőben több idő jutna a termékfejlesztésre, valamint a fatüzes égetésben is szívesen elmélyedne, ami az elektromos kemence kiszámíthatóságával ellentétben megismételhetetlen eredményt ad.

A Kezemura egyedi mázas csészéivel és kiegészítőivel a Nyitott Stúdiók programsorozat keretében ismerkedhetnek meg a látogatók. A brand stúdiólátogatásra invitálja a látogatókat október 7-én és 8-án 14:00-16:00-ig, amelynek során különleges teák megkóstolására is lehetőség nyílik.

Galéria