A Budapest Design Week új rovatot indított Kedvenc tárgyam címmel. Az interjúsorozatban elismert tervezőket és közéleti szereplőket, művészeket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Klementz Kata, a Loffice osztrák üzletágának vezetője válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Az abszolút kedvencem a nagyszüleim ‘régi-új’ Biedermeier szófája. Múlt, jelen és jövő találkozása. Nosztalgia és innováció – régi szép emlékek és szép új remények. Mindkettőből örömmel töltekezem.


Miért tartod ’jó’ tárgynak?

Mert izgalmas és megunhatatlan. Funkcionális és designos. Klasszikus és modern. Állandó és változó. Régi és új.


Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

A nagyszüleim tiszakécskei nappalijában állt a garnitúra, majd szüleim budapesti könyvtárába került, 10 éve pedig a bécsi Loffice irodánk rendezvényterének éke. A zöld bársonyhuzatot fekete-fehér csíkos, majd majom mintás váltotta. Megélt egy háborút, négy generációt, sok ezer rendezvényt és több száz szelfit. Mégsem túlélő, hanem újító. Számomra az örök aktualitás szimbóluma. A 100 éves díva, aki mindig is a ’társaság középpontjában volt’, akiből árad az elegancia, aki rabul ejti a környezetét. Igazi személyiség, aki beragyogja a teret, bevonzza a tekintetet és még olyan ’konkurens’ designbútorok társaságában is learatja a babérokat, mint Ron Arad Victoria & Albert szófája, Konstantin Grcic Myto és Monza vagy Ross Lovegrove Supernatural székei.


Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

A személyes érintettség mellett kétségkívül a designé a főszerep. Számomra a minőség, a megbízhatóság, a kényelem, a funkció, a forma és a mindig friss kárpit együtt ad ennek a modern klasszikusnak stílusosan fitt és kortárs lendület.

Klementz Kata, a Loffice osztrák üzletágának vezetője


A portréfotót Kudar Zsolt készítette

Galéria