A világ első roma divatstúdiója, a Romani Design a Körforgásban kiállítássorozat következő művészcsapata. A stúdióalapító testvérpár, Varga Erika és Varga Helena küldetése: a divat és az iparművészet eszközeivel segíteni a romák társadalmi-kulturális presztízsének építését.

Dizájntermékeikkel az autentikus roma népviseletet helyezik kortárs kontextusba. A Romani Design az Iparművészeti Múzeum főépületében tartotta első önálló divatbemutatóját 2011-ben. A 2017-es tavaszi–nyári Wanderers of the Worlds kollekció egy része pedig bekerült a kortárs dizájn gyűjteménybe.

A Ráth György-villában elindított kiállítássorozat célja: mozgásban tartani és gyarapítani gyűjteményünket. A cseh Dechem Studio tavaszi tárlata után ősszel a Romani mutatja meg, melyik darabot választotta az IMM kollekciójából, és az milyen dizájntárgy létrehozására inspirálta.

Magyarország első roma divatstúdiója a Romani Design, amelyet 2010-ben alapított Varga Erika és Varga Helena. A testvérpár küldetése, hogy a divat és az iparművészet eszközeivel segítse a romák társadalmi és kulturális presztízsének építését. Minőségi kézműves dizájntermékeivel az autentikus roma népviseletet helyezi kortárs kontextusba.

Az Iparművészeti Múzeum a testvérpárt kérte fel arra, vegyen részt a Körforgásban című kiállítássorozatban, amelynek koncepciója: a dizájner kiválaszt egy tárgyat vagy tárgyegyüttest az IMM gyűjteményéből, melynek inspirációjára saját alkotást hoz létre. A sorozat hagyományai szerint az újonnan elkészült mű (vagy művek) bekerül(nek) a múzeum kollekciójába.

A kiállítás célja, hogy olyan dizájnfolyamatokat indítson el, melyek a gyűjteményből kiválasztott darab nélkül nem jöhetnének létre, és az új műtárgy örökre összekapcsolódjon azzal, amely a létrejöttét inspirálta.

A Körforgásban: Romani Design kiállításban dr. Horváth Judit kurátor tart tárlatvezetést.