A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Kőrös Ben, háromszoros Red Dot-díjas formatervező válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

A kedvencem az Xbox Series S játékkonzolom.


Miért tartod „jó” tárgynak?

Ugyan különösen felhasználóbarát technológiáról van szó, eltekintek a technikai részletektől – a Series S ugyanis szerintem nem emiatt kimelekedően "jó" tárgy. A "gaming" vagy "gamer" stílus az elmúlt évtizedben borzasztóan eltúlzott, giccses és karikaturisztikus reprezentációja egy 14 éves fiú ízlésének. A konzolok és számítógépházak újabb generációinak tervezői ezt próbálják valahogy ‘nappaliba illeszthetővé’ tenni, kisebb-nagyobb sikerrel. A Series S pedig talán a leghalkabb ilyen design, pont annyi, amennyi kell, ramsi egyszerűség és formanyelv: szórakoztató elektronika a nappaliban.


Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Előrendeltem.


Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Soha nem vágytam játékkonzolra, de amint először megláttam a Microsoft által közölt látványterveket, tudtam, hogy hosszas racionalizálás és belső vita után úgyis meg fogom venni. Az csak szerencsés véletlen, hogy mennyire jól mulatok vele.

A portréfotót Rétfalvi Soma készítette

Galéria