A KözMű 3 fős magja különböző alkotói háttérrel döntött amellett, hogy egy közös progresszív budapesti alkotóműhelyt alapít. A mostanra két helyszínen is működő szervezet majdnem egy tucat workshoppal jelentkezik a Budapest Design Week-en.

A KözMű 2018-ban született meg Holánszky Réka és Lakatos Ábel ötlete alapján, akik kezdetben Lantos Balázzsal és Pálfi-Turján Rékával fogtak bele a műhelyszervezet kialakításába. Mindezt amiatt, mert itthoni és nemzetközi tapasztalataik alapján egyértelművé vált számukra, hogy szükség van egy jól felszerelt, nem hierarchián alapuló, profi mégis megfizethető műhelyre Magyarországon.

Már az első ötletelésnél olyan önfenntartó szervezetet képzeltek el, ahol a szigorú hierarchikus viszonyok helyett közös döntéshozáson és tudás-, illetve eszközmegosztáson alapuló munka folyik. Nemcsak arra lehetnek büszkék, hogy sikerült ezt megvalósítaniuk, hanem arra is, hogy teljes mértékben önerőből, közösségi elhatározásból hozták létre Budapest egyik legtrendibb inkubátor műhelyét, ahonnan a hobbitárgyakon túl olyan alkotások is kikerültek már, amik számos ország design kiállítását megjárták.

Réka és Ábel jelenleg Vörös Rékával dolgozik a KözMű ügyein, aki a Kazán Közösségi Házban tölt be aktív szerepet, amely nemcsak a KözMűhöz, hanem többek között a Gólya Szövetkezethez és a Lahmacun rádióhoz is kötődik.

Vörös Réka (akit csak “Vörösnek” hívnak) egyébként a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán végzett, és 2018-ban ismerkedett meg a szitanyomás technikájával, amit végül diplomaprojektjében is felhasznált, az alkotó pedig idővel a KözMű mindennapjaiba is becsatlakozott.

A csapat sokszínűségét mutatja, hogy Holánszki Réka és Lakatos Ábel már egészen más háttérből érkezik, Réka ugyanis kulturális antropológiát tanult, mielőtt elsajátította volna Lyonban az intarziás eljárást és asztalossá nem képezte ki magát, ráadásul New York-ban is dolgozott egy darabig, mielőtt visszatért Magyarországra. Ábel ezzel szemben a Nyugat-magyarországi Egyetemen végzett csomagolás- és szilikáttervező szakon, később pedig a Herendi Porcelánmanufaktúrából egészen Glasgow-ig, majd Japánig vitte tudásszomja.

A látszólag szerteágazó élet- és munkatapasztalatok ellenére Rékáék, valamint a műhely többi tagja között erős kötelék a közösségi alapú szemléletmód és az alkotás iránti elkötelezettség. Réka a faműhelyt, Vörös a szitaműhelyt vezeti, míg Ábel a kerámiaműhelyt koordinálja, a KözMű két műhelyében pedig rajtuk kívül 14 állandó tag dolgozik, akik mellett kezdő és profi kézművesek bérelnek helyet és eszközöket hosszabb-rövidebb ideig.

A szervezet azonban nem csak ennyi: állandó workshopjaikon túl Poli műhelyük a famegmunkálás lehetőségeivel ismerteti meg a Közgazdasági Politechnikum diákjait, ráadásul az Orczy tér közelében található helyszínükön nyári táborokat is szerveznek VIII. kerületi fiatalok számára a helyi önkormányzat, valamint a Kesztyűgyár támogatásával.

A KözMű a jövőben is az “együtt könnyebb” elvét hirdeti, és továbbra is várják a jelentkezőket műhelyeikbe – jelenleg főként a szitázáshoz és textiltervezéshez értő alkotókat keresnek. A Budapest Design Week során vidám, inspiráló társaságnak lehet része az, aki jelentkezik workshopjaik valamelyikére.

Galéria