A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Balogh Balázs media designer, a Budapest Design Week arculatának tervezője válaszolt.


Mi a kedvenc tárgyad?

Eljön az a kor – na, nem mintha idős lennék –, amikor az ember rászánja az időt egy jó kávéra, amit nem papírpohárból fogyaszt el, hanem egy kellemes nyugodt környezetben és ahhoz illő csészéből. Hasonlóan a teázásához, a kávézásnak is megvan a maga rituáléja. Én mindkettőre örömmel szánok időt. A feleségem megrögzött bögregyűjtő és kicsit rákaptam én is erre a hóbortra, azóta nagyon sok egyedi csészénk és bögrénk, illetve egy-egy készletünk van. Nincs két egyforma, ahogy belőlünk sem.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Mondjuk ebből van pont két darab itthon, mert amikor vettem, akkor ez a kettő létezett csak. De ez a kettő sem egyforma, azt hiszem. Egyszerűen jó kézbe venni a maga természetességével, szögletességével, nagyon kézre álló formája van. Kívül matt érdes, belül fényes mázzal. Pont egy maroknyi kávé fér bele, ami kedvező egy hosszabb formának is, de akár egy rövid fekete, jó zsíros shot is jól mutat benne.

Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

A tavalyi Budapest Design Week-en vettem a hétvégi piacon egy ismerőstől, aki nem ismert meg.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Azt gondolom, hogy ezt a tárgyat egy emberi érzés hívta életre, annak a vágya, hogy ezt a csészét jó legyen megfogni, hosszan kézben tartani és nem pedig csak meginni belőle a kávét. Nincs füle, ami nagyon szimpatikus, viszont elég vastag a fala ahhoz, hogy nem lesz forró. Át van ez gondolva, aki tervezte, biztosan nagy fogyasztó.

Balogh Balázs media designer, a Budapest Design Week arculatának tervezője

Galéria