Október 7-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. Az értékeltek közül most az Innovációs és Technológiai Minisztérium – Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság különdíjasát, a BObO Alternatív babaházat mutatjuk be.

A szabadság felsőfokát nyújtó, egyszerű koncepcióval ellátott kortárs stílusú babaház, könnyen minden gyermek kedvencévé válhat. A játékszer hozzásegíti a legkisebbeket a szabad történetalkotáshoz és fejleszti az absztrakt gondolkodást, mindezt önfeledt játék közepette. A három szintes babaház egy térben ötvözi a kreatív világmegismerés, a bábozás és a mesék világát. A gyerekjáték a bábszínház világát sugallja megjelenésével, ötletes kivitelezésével, pedig díszlet-és történetírók lehetnek a legkisebbek. Utóbbit szolgálja a színes krétafal borítás, aminek segítségével az aktuálisan felrajzolt témák adhatják fő motívumát az éppen elmesélt történetnek. A játékszerhez tartozó apró, nonfiguratív figurákat a mesékben előforduló karakterek inspiráltak, melyeket könnyen felruházhatnak tetszőleges szerepekkel használóik.

“Absztrakt megjelenésének köszönhetően a játék segítheti a szimbolikus gondolkodás fejlődését, amely elengedhetetlen az olyan fogalmak megértéséhez, mint például a szabadság vagy az empátia” - vallják a készítők.

A bírálóbizottság értékelése:

formáival kitűnő teret ad a képzeletnek, a történetmesélésnek és a játék szabadságában való elmélyülésnek. Három szintje a mesék világában gyakori hármas számot jelképezi, miközben a fantáziavilág megjelenítése mellett a tér a különböző formák és anyagok megtapasztalását is segíti. A figurák kidolgozottságának visszafogottsága végtelen számú lehetőséget biztosít a különböző cselekmények megjelenítésére, mert az érzések kifejezését, elmesélését vagy körülírását teljes mértékben a játékban részt vevőkre bízza. A figurák mérete és formája jól illeszkedik a kisgyermekek taktilis érzékelési szintjéhez és segít szenzoros integrációjuk fejlesztésében. Külön értéket jelent a második (középső) szint esetén a színes elválasztó elemek használata olyan módon, hogy krétával írható felületeket képeznek, így az absztrakt gondolkodás és az érzelmek kifejezésének fejlesztése mellett a babaház az egyéni kreativitás

kibontakoztatásának lehetőségét is magában hordozza. Egyéni szabad játékon túl lehetőséget ad társas kapcsolódásokra, közös játékra is. Egyszerű természetes anyagok használatával egy, a funkcióit tekintve akár éveken át jól használható termék született: a benne rejlő sokfajta használati lehetőség és felület képes lehet lekötni 1–5 éves kor között

a gyermekeket, így akár közös játék során is, akár egy-egy gyermek különböző fejlődési szakaszaiban is megfelelő játéklehetőséget biztosít.

Galéria