Október 7-én kerültek átadásra a Magyar Formatervezési Díjak. Az értékeltek közül most az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kultúráért Felelős Államtitkárság megosztott különdíjasát, a CECC díjtárgyat mutatjuk be.

A CECC logójában hangsúlyos “C” betűk adták a tervezés ihletét, és alakult ki a koncentrikusan felépülő trófea terve. Az arculathoz erősen illeszkedő arany és fekete színekhez párosul a sárgaréz és feketére színezett műgyanta. A díj egészen egyszerű megjelenéssel bír, ám izgalmas megvalósításával és kialakításával ad egyedi képet. Az 1700 gramm súlyú trófea külső palástján lézergravírozva jelennek meg a legfontosabb adatok, illetve a szervezők által megálmodott szövegek. A díjtárgyak a gravírozás kivételével saját műhelyben, kisipari eszközökkel és kézműves technikákkal egyedileg készültek.

A bírálóbizottság értékelése:

Imrei Boglárka és Szilos András munkája mind színében, mind formájában tökéletesen illeszkedik a Budapesti Corvinus Egyetem által kiírt nemzetközi egyetemek közötti esettanulmány-verseny arculatához. A tervezők a már meglévő CECC-logót biztos kézzel fordították síkból térbeli formává úgy, hogy a jellegzetes kezdőbetű továbbra is jól olvasható maradt. A hosszában felhasított, arany és fekete sávokkal rétegzett hengeres test minden nézete egyenrangú értékekkel bír, valódi körplasztika, mely a nézőt arra készteti, hogy a tárgyat megforgatva minden oldaláról megszemlélje. Az egymásba fűzött koncentrikus körök hosszú sávokká alakulnak, és a teljes tárgyon körbefutva a labirintus szimbolikáját idézik meg. A verseny elemző gondolkodást igénylő jellege a rétegzettség által is kifejezésre jut. A forma egyszerűsége kortárs szellemiséget tükröz, ugyanakkor olyan klasszikus kulturális utalást is magában rejt, mint az egyetemes emberi tudás több ezer éven keresztül használt közvetítője, a papirusz, illetve a pergamentekercs. Bár a díj kisipari keretek között, nagyon kis darabszámban készült, az átgondolt konstrukciónak és anyagválasztásnak köszönhetően sikerült elkerülni a kézi kivitelezésre oly jellemző pontatlanságokat. A nemzetközi verseny célja a magyar kultúra közvetítése is, ami nem csupán a díjon olvasható idézetek, hanem a megalkotott tárgy minőségén keresztül is méltóképpen megvalósul.

Galéria