A NatureLab textilkészítő stúdió alig fél éve indult, ám a mögötte álló tervező, Veszprémi Lili hosszú évek tapasztalatának és szakmai sikereinek köszönhetően máris figyelemre méltó és hiánypótló márkát épített ki. Lilivel online workshopok keretében találkozhatunk a Budapest Design Week során.

A MOME textiltervező szakán végzett designer, Veszprémi Lili korábban a Lab5 építészirodával is dolgozott együtt, valamint lakástextilt is készített már a tihanyi Mandula Villába, nevét mégis főként a hozzá fűződő, népszerű KIS KAS táska márka, illetve a 2020-ban elnyert Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj kapcsán ismerhetjük.

Utóbbi keretében születtek első olyan termékei, amik új brandjének, a NatureLab-nek ágyaztak meg. Ezekben a tárgyakban Lili végre kidomboríthatta természet iránti szeretetét, formába önthette annak spontán és kiszámíthatatlan mivoltát, és egy irányba terelhette szerteágazó érdeklődési körét. „Noha a természettel kapcsolatban számomra alapélmény az állandó változás és a kiszámíthatatlanság, tapasztalatom szerint a belőle inspirálódó tárgyak magukon hordozhatnak valamiféle időtlenséget, ami segít nyugvópontot találni otthonainkban és képes lassítani a rohanó hétköznapokon,” árulja el.

A korábban szinte kizárólag csak grafikai és mintatervezéssel foglalkozó designer ötletét az adta, hogy egyre nagyobb igényt tapasztalt a piacon a kézzel fogható, megvásárolható, de unikális lakástextíliák iránt. A 2021 tavaszán bejegyzett vállalkozás keretében éppen ezért Lili elsősorban magánjellegű szőnyeg- és lakástextil-megrendeléseket szolgál ki, amik designkedvelektől, belsőépítészektől, fiatal pároktól és családoktól futnak be hozzá, kínálatában viszont kész szőnyegeket, párnahuzatokat, ágytakarókat és fali printeket is megtalálunk.

A NatureLab alapítója kizárólag természetes alapanyagokat használ a munkája során, és termékei kézműves minőségét bizonyítja, hogy a mintatervezést követően akár heteket is eltölt a megfelelő matériák felkutatásával és beszerzésével, valamint a gyártás leszervezésével és elvégzésével, hogy a végeredmény biztosan egyedi és életre szóló legyen.

Lili az elmúlt éveket a megfelelő hazai és külföldi gyártói kapcsolatépítésnek szentelte, és bár figyelemre méltó eredményeket tudhat magáénak e tekintetben, ő mégis arra a legbüszkébb, hogy képes volt áthidalni a pandémia okozta nehézségeket. Tervezőként egyedül dolgozik márkáján, de reméli, hamarosan már saját csapatot szervezhet maga köré. Szolgáltatásai nemrég bővültek mintatervezés- és nyomhagyás-oktatással, de tervei között szerepel rendszeres workshopok meghirdetése és saját közösségi tér kialakítása is.

A Budapest Design Week során a NatureLab első online workshopjain vehetünk részt. A két alkalom keretében a mintatervezés rejtelmeibe nyerhetünk bepillantást.

Galéria