A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Németh Juci énekes, zenész válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

A kedvenc tárgyam azt hiszem, nehéz választás után, egy kis komód. Egyszerűen azért, mert egyszerre mutatós és praktikus, illetve nem áruházban vettem, így hát nehéz belőle hasonlót találni.

Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Németországban találtam az utcára kirakva. Nem kis darabról van szó, így fognom kellett egy taxit, elszállítani oda, ahol laktam, és megszervezni, hogy hazajusson valahogy autóval. Kalandos, macerás döntés volt, de én már csak ilyen vagyok. Az efféle dolgokat könnyedén megszervezem, főleg, ha arról van szó, hogy jönnie kell valaminek velem, mert annyira tetszik.

Miért tartod jó tárgynak?

A lakás dísze, hiszen izgalmas a színvilága és mégis ízléses, illetve retro hangulata a múltat idézi. Ráadásul nagy a beltere és könnyen felnyitható. Nekem ez fontos, mert előnyben részesítem a praktikumot. Szeretem a szépet, de a hasznosság sem elhanyagolandó szempont nálam. Egyébként ebben a komódban tartom a fellépős táskáimat két koncert között.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Szeretem a nem szokványos dolgokat. Nem tudnék csak áruházban vásárolt bútorok és berendezési tárgyak között élni. Nekem lételemem a vadászat. A lomtalanításkor, bolhapiacokon szembejövő dolgokat ki kell szúrni, be kell helyezni a környezetedbe fejben, hiszen megtévesztő lehet a sok kacat közé behányva például a piacon. Át kell gondolni, hogy mi az, ami designban illik hozzád és jól néz-e ki egyáltalán. Ehhez gyakorlat is kell, nem csak ízlés. Illetve önismeret. Az is megfontolandó, hogy jól érzem-e magam az adott tárgy jelenlétében. Lehet, valami nagyon menő, mégis rossz érzetet kelt bennem, hogy naponta látom. Izgalmas kalandozás, hogy mi tartozik hozzám és ki is vagyok valójában.

Németh Juci énekesnő, zenész

Galéria