A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Kárpáti Tibor illusztrátor válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Sokkal nehezebb a kérdés, mint ahogy az elsőre látszik. A feleségemmel próbáljuk minél szebb tárgyakkal berendezni a lakásunkat, így nehéz lenne egyetlen darabot kiemelni a sok közül. A kislányunk bármelyik bútora, játéka vagy ruhája lehetne a kedvenc tárgy érzelmi alapon vagy remekül funkcionáló és jól megtervezett használati tárgyaink közül is szemezhetnék. Végül úgy választottam, hogy melyik az a tárgy, ami pótolhatatlan, és ha mondjuk eladnánk a lakást, semmiképp nem hagynánk itt az új tulajnak. Ebből csak néhány van, így már könnyebb volt szelektálni. Végül egy kisméretű neobarokk fotel mellett döntöttem. (Antik bútorból mindössze két darab van a lakásban.)

Miért tartod „jó” tárgynak?

Az eredeti funkcióját egyáltalán nem látja már el, azaz szinte soha nem ülünk rá. Őszintén szólva kicsit kényelmetlen is az afrik és a lószőr miatt, amit a bútorrestaurátor mester javasolt, hogy minél jobban közelítsünk a bútor eredeti állapotához. De remekül szolgál a hálóban szobainasként, és nagyon jól mutat. Szeretjük.

Mi a tárgy története, hogyan jutott Hozzád?

A feleségem nagypapája foglalkozott kárpitozással, így a régi műhelyében rengeteg szerszám és egy-két félbehagyott bútor is maradt. Ilyen volt ez a fotel is. Nagyon rosszul festett, amikor rátaláltunk. Arra gondoltunk, milyen jó lenne visszaállítani az eredeti állapotát. Vagy legalább megközelíteni azt. A restaurálás költsége pontosan annyi volt, mintha vettünk volna egy fotelt a legnépszerűbb bútor áruházban, de egészen biztosan tartósabb anyagból készült. Így hát amellett döntöttünk, hogy új életre keltjük a régi fotelmaradványt. Nem akartuk átfesteni a fát vagy modern kárpittal borítani azt, pont azt találtuk érdekesnek benne, hogy milyen lehetett régen. Időbe telt, mire megkerestük hozzá a megfelelő kárpitot és szegélyt, és megtaláltuk azt bútorrestaurátor mestert, aki a teljes bútor felújítását vállalta. Végül teljesen újjászületett.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Abszolút döntő szerepet játszik, hiszen lényegében csak esztétikai minőségében van jelen a lakásban, de a lakberendezés teljességéhez is nagyban hozzájárul.

Kárpáti Tibor illusztrátor

Galéria