Hogyan hat a csillagászat a lámpatervezésre? Hogyan lesz egyszerre mérnöki és kreatív egy világítótest? Az Oleant Lighting erre keresi a választ lámpáival, amelyek szó szerint univerzális formanyelvet képviselnek.

Danczkay Péter legfőbb inspirációs forrása a Nap, ami csillagászati tanulmányai során ejtette rabul. Péter az asztronómia mellett építőmérnöki diplomát is szerzett, ám arra, hogy kiteljesíthesse a lámpatervezés iránti szenvedélyét, egészen 2013-ig várnia kellett. Ekkor alapította az Oleant Lighting-ot, így több évnyi alkalmazotti státusz után végre a saját útját járhatta és igazi passziójára, a világítótestekre koncentrálhatott.

A tervező már a kezdetekkor arra törekedett, hogy olyan mérnöki műalkotásokat hozzon létre, amik testre szabható eleganciát képviselnek. Péter tehát már a koncepció kitalálása és a tervezés során is teljes mértékben a megrendelő igényeit tartja szem előtt, így a 6 méteres függőlámpától egészen a kisebb világítótestekig számos elképzelést valóra váltott már. Munkája során ugyanakkor a letisztult formavilágra, valamint a környezettudatosságra is nagy gondot fordít.

Eszköztára két elengedhetetlen része a LED és az alumínium. Utóbbival évekig kísérletezett, mire magabiztosan be tudta emelni mindennapi munkájába. Ez az anyag nemcsak hasznos, hiszen jól vezeti a hőt, hanem könnyű súlya miatt biztonságosabb és könnyebb is telepítést tesz lehetővé. Ráadásul remekül alkalmazkodik környezetéhez, legyen az iroda, szálloda, követségi rezidencia vagy egy családi ház enteriőrje.

Péter teljesen egyedül képviseli a brandet, és a tervezés mellett a gyártási folyamatot is végigkíséri, valamint ügyfeleivel is ő tartja a kapcsolatot. Míg a kezdetekben különösen nehéznek érezte, hogy elég megrendelőhöz eljuttassa az Oleant hírét, mára összesen 16 országban találkozhatunk alkotásaival.

Itthon többek között a József nádor téri Herendi Porcelán Palotában is összefuthatunk Oleant világítótesttel, ám a brand a 360 Budapest, az Otthon Design, valamint a Budapest Design Week kiállításain is szerepelt már. Nemcsak hazai, hanem külföldi magazinok is méltatják Péter munkáit, így például a nemzetközi berkekben is ismert, lámpa designra szakosodott Licht Magazine.

Az Oleant Lighting jelenleg két állandó termékcsaláddal, a Slim-line-nal és a Blass-szel rendelkezik, 2021-ben pedig várhatóan további néggyel rukkol elő.

Péter tervei között szerepel még, hogy erősítse a cég nemzetközi jelenlétét, valamint ne csak az igényes lámpa-, hanem a fénytervezésről, valamint a teljes körű beszerzésről is ismerjék. Legfőbb vágya továbbra is az, hogy az Oleant Lighting a legkedveltebb világítótest-márka legyen, amely népszerűségét innovációinak és inspiráló szépségének köszönheti.

Galéria