Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid az egyetemi éveik alatt barátkoztak össze. Bár mind kipróbálták magukat más stúdióknál is, mielőtt megalapították a Paradigma Ariadnét, egy kollégiumi óra már a kezdetek előtt nagy hatást gyakorolt rájuk.

A három fiatal Beatriz Colomina előadására ült be egyetemistaként, aki a Minotaurusz labirintusáról elmélkedett. Egészen pontosan Daidalosz alakjáról, a labirintus tervezőjéről, akit az első építészként tartanak számon. A mítosz szerint Daidalosznak és fiának, Ikarosznak nem sikerült kijutni a labirintusból, ám a szintén tőrbe csalt Thészeusz hamar kitalált onnan Ariadné fonalának segítségével.

Dávidék Ariadnéhoz hasonlóan nem klasszikus építész szerepkört szerettek volna felvenni, amikor a közös stúdió megalapítása mellett döntöttek. Így hát a tervezői munka mellett értelmezői szolgáltatást is nyújtanak, ami kifejezetten ritkaságszámba megy a hazai designer szcénában.

Irodájukra annál is inkább szükség van, mivel, a tervezők elmondása szerint, a civilizált társadalom egyre inkább városi terekben él, ami nagy felelősséget hárít az építészekre, akiknek mostanra nemcsak az urbánus labirintusok alakítóivá kell előlépniük, hanem értelmezési kereteket is kell nyújtaniuk a lakosok számára, hogy könnyebben elfogadják és megértsék azokat a tereket, ahol élnek.

A Paradigma Ariadné a tervezést a “mínusz egyedik” lépésről kezdi, amelynek során felmérik az adott tér szimbolikáját, kielemzik a helyszín múltját, a munkafolyamatba pedig okító jelleggel megrendelőiket is bevonják. Ügyfeleik így nemcsak esztétikai vagy funkcionális szempontból gyönyörködhetnek az elkészült épületben vagy installációban, hanem teljes mértékben magukénak is érezhetik azt.

A tervezők kezdetben hárman indultak neki a közös kalandnak, napjainkban pedig nyolcan dolgoznak a Batthány utcai irodában. Projektjeikbe időnként elméleti szakembereket is bevonnak, és a hagyományos építészeti feladatok mellett konferenciákat és workshopokat szerveznek, kiadványokat készítenek, valamint tanulmányutakon is részt vesznek.

A trió kapcsán nemcsak a sokrétű gondolkodásmódot, hanem a megbízhatóságot és az alázatot is fontos kiemelni. A Paradigma Ariadné különlegessége, hogy az építészetet tágan értelmezi, így munkáik között a családi házaktól elkezdve a pavilonokon át az egyedi tapétákig számos izgalmas tervet megtalálunk.

A stúdió 2016-os megalapítása óta számos érdemi sikert könyvelhettek el maguknak a tervezők. Az elmúlt években nemcsak hazai, hanem nemzetközi hírnévre is szert tettek, így például a Highlight of Hungary fiatal tehetségei közé, valamint a 30 feltörekvő európai építészpraxist bemutató Architecture is Only a Pretext kiadványba is bekerültek.

Galéria