Rácz Rebeka tervezői útja egészen egyedinek mondható, hiszen bölcsészből autodidakta módon vált keramikussá. Talán épp ennek a rendhagyó, az intézményi hatásoktól mentes megközelítésmódnak köszönhető a Rebu Ceramics különleges formavilága.

Rebeka először az ELTE esztétika, majd a MOME designelmélet szakát végezte el, mielőtt úgy döntött, szeretné behatóbban megismerni a kerámiakészítés világát. Elmondása szerint már az egyetemi évei alatt is a látószögében volt a kerámia, de végül csak akkor döntött úgy, hogy kipróbálja magát a korongozásban, miután olyan minőségi alkotásokkal találkozott, amelyeket csupán pár éves szaktudással készítettek el.

Kerámiái is akkor kapták a Rebu Ceramics gyűjtőnevet, amikor Rebeka az első kiállítására készült 2017-ben, de tevékenységére még ekkor sem megélhetési forrásként gondolt. Talán ezért sem véletlen, hogy kezdetben számára nem a technikai tudás elsajátítása, sokkal inkább a már elkészült tárgyak beárazása jelentette a legnagyobb kihívást. „Csodálkoztam is, amikor először kérdezték tőlem, hogy mennyibe kerül egy tárgy. Nem gondoltam, hogy ezért pénzt adnának,” mondta el ezzel kapcsolatban.

Rebeka a mai napig vonakodva használja magára a tervező kifejezést, pedig játékos, formabontó kerámiáiért nemcsak a hazai, hanem a külföldi vásárlók is rajonganak. Termékei magyar és nemzetközi lakberendezési vásárokon is szerepeltek már, és alkotásai európai, amerikai, valamint ázsiai boltokban is kaphatók. Emellett különböző szervezetek és cégek számára is készített ötletes díjakat, és számos interjú, cikk méltatta már munkáit, ráadásul többek között a New York Times is megemlítette egy alkotását.

De miben áll a Rebu Ceramics sikere? Az evidenciák megkérdőjelezésében. A design és a művészet határán mozgó alkotások próbára teszik és kiparodizálják hétköznapi tárgyainkat, így nemcsak felpezsdítik a hazai kerámiakínálatot, hanem el is gondolkodtatják a vásárlót.

A banán alakú nippektől a pimasz bögrékig számos formát megtalálhatunk a brand folyamatosan változó választékában. Bár Rebeka az utóbbi időben főként használati tárgyakat tervez, szeretne a közeljövőben nagyméretű kerámiákkal is előrukkolni, így hamarosan egészen új irányok várhatók a Rebu Ceramics-nél. De ami fontos, az a jövőben is megmarad. Ez pedig nem más, mint a kerámiák határfeszegető, kísérletező jellege.

Galéria