A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekese válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad?

A kedvenc tárgyam jelenleg egy 1960-as évekből származó Wurlitzer 200A elektromos zongora.


Miért tartod „jó” tárgynak?

Galyatetőn dolgoztunk az új lemezünkön a zenekarral. Egyik este elkezdtem játszani egy ötletet, amit már nagyon régóta érlelgettem magamban, de sosem jutottam előrébb, szinte csak egy dallam volt. Ezen a vintage hangszeren viszont olyan szépen megszólalt az a pár egyszerű akkord, hogy elkezdett megszületni hozzá a történet is, és másnap reggelre egy nagyon szép dallá vált, ami hallható is lesz a következő albumon.


Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Hivatalosan nem az enyém, de a „családban” van, mivel Máté, a billentyűsünk a jogos tulajdonosa. Egy pár évvel ezelőtt felhívta egy barátja egy mátészalkai elektromos turkálóból, hogy talált egy billentyűt, amire az van írva, hogy „wurlitzer” és rendkívül olcsón árulják. Máté azonnal lecsapott a ritka darabra. Idézem őt: „Ilyen az életben csak egyszer fordul elő”.


Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Az biztos, hogy nagyon szépen mutat a színpadon! Alig várom, hogy újra ott is megszólaljon.

Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekese


A portrét készítette: Sinco

Galéria