A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Seres Gerda újságíró válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Demcsák Dóra Vanda Ágaskodó című szobra, amelyet nemrég vásároltunk egy frissen nyílt pesti galériában. Azonnal beleszerettem, mert hihetetlenül dinamikus. Remekül érzékelteti a mozgás lendületét, a lóban lévő erőt, olyan mintha bármelyik pillanatban elvágtázhatna.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Vanda fémmel dolgozik, ez a szobor fémhulladékok újragondolásával készült. Mindig lenyűgöző, ha valamit újrahasznosítunk, és különösen az, ha mindezt a művészet teszi: hozzáadott értékké válik a sajátos koncepció. Szemétből műtárgy.

Mi a tárgy története, hogyan jutott Hozzád?

Interjút készítettem Vandával, és a felkészüléshez elmentem az akkor nyílt K Galériába, hogy megnézzem a fiatal alkotók munkáiból szervezett tárlatot, ahol Vanda szobrai is helyet kaptak. Minden alkotása magával ragadó, de ez szerelem volt első látásra.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

A szobor különleges megmunkálása egyszerre kelti azt az érzetet, hogy „hanyagul” összeillesztett darabokból összeálló, kicsit szabálytalan forma, miközben tökéletesek az arányok és lenyűgöző a mozgásának szépsége.

Seres Gerda újságíró

Galéria