A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Szűcs Gergely kommunikációs tréner és műsorvezető, a METU oktatója és a Metorika alapítója válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad, és miért?

Az Air Jordan 4 UNION LA Guava Ice sneaker a kedvenc tárgyam. Az eredeti modell, az Air Jordan 4 egyidős velem. Tinker Hatfield tervezte 1989-ben és ebben engedte el Jordan a “The Shot” névre keresztelt híres sorsfordító, döbbenetes dobását. Ez a kiadás viszont más. Nem csak azért, mert 2020-ban adták ki. Gyakran megjelenik ez a sziluett napjainkban és többnyire hű marad az eredeti formához, itt viszont a Los Angeles-i UNION üzlet tervezője vette a bátorságot és mind a struktúrán, mind az anyaghasználaton változtatott.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Lenyűgözőnek tartom a színállást, ebben a harmóniában képzelem el a saját működésemet és a márkámat is, hasonló hangulatot áraszt a weblapom, a Metorika.hu is. Ez a fajta egyensúlyozás a hideg-meleg színekkel eszembe juttatja az összes fontos kettőséget az életemben és a működésemben. Idővel szereztem megegyező kulcstartót is, most pedig egy fiatal művész fest egy képet nekem, amit ez a cipő ihletett.

Mi a tárgy története, hogyan jutott Hozzád?

Januárban mérföldkőhöz érkeztem szakmailag és a magánéletemben is, közben pedig karanténba kerültem a COVID miatt. Úgy éreztem, most jött el a megfelelő önjutalmazás ideje, egy olyan cipővel, ami egyszerre játékos és a maga abszurditásával mégis megállja a helyét elegánsabb helyzetekben is.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Élek-halok az olyan designmegoldásokért, amelyek mögött történet van. Ennek a cipőnek, más Air Jordan 4-esektől eltérően, rövidebb nyelve van első ránézésre. Közelebbről vizsgálva azonban feltűnik, hogy nem változott az eredeti, ikonikus nyelv és külső belső logózás, csak egyszerűen gyárilag félbehajtva levarrták. A kiadás designere, Chris Gibbs így hordta a 90-es években a saját Air Jordan 4-eseit és most, hogy megalkothatta egyedi kiadását, a merész színállás mellett felidézte a saját megoldását is. Azzal, hogy tovább mesélhetem az ő történetét, közelebb kerülök a tárgyhoz és azonosulni tudok vele. Klasszikus apró, mégis látványos módosítással.

Szűcs Gergely kommunikációs tréner és műsorvezető, a METU oktatója

Fotó: Farkas Christián

Galéria