Husz Ágnes Japánban élő magyar keramikusművész Tomeishi / Megállítókő / Stop Stone című nemzetközi projektje Tokió után most Budapestre, a K.A.S. Galéria kiállítóterébe érkezik egy installációs kiállítás keretében. A projekt globális problémára figyelmeztet.

A tomeishi kő a buddhizmusban jelként szolgál az út lezárására, azt fejezi ki: „Állj meg, és gondolkodj!” Évszázadok óta használják japánkertekben, templomokban és a teaszertartás világában. Többnyire egy közönséges, ökölméretű kőből készül, amely mindenütt megtalálható, egyetlen változtatással – a fekete kötél keresztkötésével egyértelműen megkülönböztetik a többitől. Ez a fekete kötél pedig új értelmet ad az egyszerű kőnek.

Egy zen kertben észreveszik még az apró köveket is, de mai nyüzsgő világunkban senkinek sem tűnne fel. Szükség van egy nagy méretű, „hangos” kőre, hogy az emberek rájöjjenek, ideje megállni és végiggondolni, merre tovább. A tomeishi figyelmeztet mindannyiunkat az ember és a természet egyensúlyára, a Földre, amelyet nap mint nap pusztítunk fékezhetetlen mohóságunkkal és túlzott, betölthetetlen vágyainkkal. A nagy méretű kő fojtott sikollyal szólítja az embereket: álljunk meg, és gondolkodjunk!

A spirituális tartalommal bíró megállítókő Husz Ágnes 2020-ban indított projektje alkalmával került először urbánus környezetbe Tokióban, egy AR-alkalmazás segítségével. A japánok által jól ismert szimbólum értelmezése kitágult, az új digitális eszközök felhasználásával szokatlan környezetbe helyezve meghökkentő és gondolkodásra késztet. Egy kő, mely a gravitációnak ellentmondva a fejünk felett lebeg, körbejárja tereinket. Figyel, mint egy drón, félelemkeltő, mint egy aszteroida, mely bármikor becsapódhat az életterünkbe. Ugyanakkor úgy is tekinthetünk rá, mint egy kincsesbugyorra, amibe a világmindenség reményeit gyűjtötte össze a művész, amire a jövőnket alapíthatjuk.

Husz Ágnes Tomeishi projektjéhez kapcsolódva tárlatvezetéssel készülünk. A kiállítás anyaga és gondolatvilága, üzenete inspirációként szolgál arra, hogy mindenki készítse el saját megállítókövét, -kavicsát. Ez a kis kő később mindig a készítőjével lehet, vagy az íróasztalán, a polcán, de szem előtt. Arra emlékeztethet, hogy gondoljunk a fenntarthatóságra, az ember és a természet egyensúlyára, a Földre.

Szeretnénk megismertetni a tomeishi jelentését a világgal. Álljunk meg tehát, és gondolkodjunk! A kiállítás ily módon edukatív közeggé válik, ahol az utca embere, felnőttek és gyerekek, akár egész családok együtt alkothatnak, és ahol utat kap a kreativitás egy lelkesítő, inspiráló közegben.

Galéria