A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Osvárt Judit, a Budapest Design Week kurátora, a Magyar Formatervezési Tanács tagja válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad?

A kedvenc tárgyam az Artemide Tolomeo Tavolo lámpája. Ez egy 1987-ben bemutatott, high tech stílusú asztali lámpa, amelynek tervezőit, Michele De Lucchit és Giancarlo Fassinát megalkotása során a daruk működési elve ihlette meg. Az eredeti verzió egy nehéz alapból, két fényes alumínium karból és egy matt alumínium reflektorfejből áll, amely gyakorlatilag bármerre teljesen elfordítható. A karok mentén acél húzózsinórok gondoskodnak az állandó feszültségű szerkezet stabilitásáról. A lámpa ma már számos méretben és színben létezik, de szerintem az eredeti a legszebb.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Ez a lámpa tökéletesen funkcionális és minden helyzethez jól alkalmazkodik. Egyedi szerkezete és a teljes egészében forgatható reflektorfeje miatt gyakorlatilag bármilyen irányba mozgatható, ráadásul egy kis rászerelt fül miatt a forró lámpafejet sem kell megfognunk. Annyira semleges, minimál a designja, hogy mindenféle stílushoz illik – aki szemfüles, az például rengeteg építész- és designstúdióban találkozhat vele, sőt: nagyon sok filmben is felbukkan, és nem véletlenül több mint harminc éve a gyártó egyik bestsellere. Mindemellett kifejezetten megfizethető, és nagyon tartós tárgy: a designja kortalan, és nagyon nehezen sérül meg.

Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Mindig is a lámpák voltak a kedvenceim a design területén, mert úgy gondolom, hogy egy lámpa tervezése során egy megfoghatatlan aspektussal: a fénnyel is számolnia kell a designernek. Ez a modell a semlegessége, szerénysége és sokoldalúsága miatt régóta a kedvencem volt, így amikor új lakásba költöztünk, vettünk egyet. Aztán még egyet, és még egyet... ma már körülbelül hat-nyolc ilyen lámpánk van a lakásunkban és az irodánkban összesen (asztali és csiptetős fali változatok, az eredeti színben), univerzális darab.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

Én minden tárgyamat érzelmi alapon választom: azt a ruhát, használati tárgyat, bútordarabot veszem meg, amibe első látásra beleszeretek. Mivel a tárgyak terén elég képzett vagyok, ez mindig azt is jelenti, hogy abban a tárgyban tökéletes összhangban van a forma és a funkció, és ez ennél a lámpánál sincs másként. A sok év alatt, amióta használom, újra és újra elámulok a hibátlanságán, az alkalmazkodóképességén. És soha nem fogom elfelejteni azt sem, hogy amikor a Budapest Design Week-en vendégül láttuk a tervezőjét, Michele De Lucchit, és említettem neki, hogy hat Tolomeóm van, annyit mondott: köszönöm.

Osvárt Judit, a Budapest Design Week szakmai vezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja

Galéria