A Budapest Design Week Kedvenc tárgyam interjúsorozatában elismert tervezőket és közéleti szereplőket kérünk meg arra, hogy meséljenek a számukra legkedvesebb tárgyaikról. Kérdéseinkre ezúttal Fazekas Kira, a Lakáskultúra magazin főszerkesztője válaszolt.

Mi a kedvenc tárgyad?

Gyűjtőszenvedélyem szempontjából és darabszámra is valamilyen hazai porcelánt illene mondanom, ám mivel egyetlen kedvenc tárgyat mutathatok, így ezúttal az aktuális kedvencemre, Turcsányi Árpád bronz női akt szobrára esett a választásom. A Lakáskultúra magazinban napi szinten enteriőr dekorációval foglalkozunk. A kisplasztikák manapság nincsenek túlértékelve, pedig nagyon sokat adhatnak egy-egy tér személyességéhez és művészi élveztük is komoly értékkel bír.

Miért tartod „jó” tárgynak?

Amíg főként a második világháború után, az 50-60-as években a midcentrury modern (MCM) stílusirányzat újraértelmezte a világ otthon dizájnját, addig Magyarországon sokkal visszafogottabban zajlottak a tárgykultúrát érintő események. A huszadik század ikonikus darabjai közül számtalan forma, mint például az Eames székek vagy a Herman Miller féle 1947-es Noguchi dohányzóasztal ma is ikonikus darabok. Ez idő alatt a hazai szocreál is alkotott, ha nem is világhírű, de nagyszerű értékeket képviselő tárgyakat. Turcsányi Árpád szobrászként mintázást tanított a Ganz Villamossági Gyár képzőművészeti körének, munkáiból jó néhányat a Képcsarnok Vállalat vásárolt fel, sokszorosítás céljából. E női akt feltehetőleg ezek egyik darabja lehet, üzenete számomra a szépség időtállóságát mutatja.

Mi a tárgy története, hogyan jutott hozzád?

Tavaly nyáron a Szupernova Design Group egyik házát fotóztuk az Őrségben. A lakáshoz kiegészítő tárgyakat a Forma Boutique lakberendezési boltból választottunk. Magdi, az üzlet tulajdonosa ajánlotta ezt a kisplasztikát a figyelmünkbe. A fotózás során közel került hozzám ez a szobor, így megvásároltam és mára már a fürdőszobánk egyik kedvenc tárgya lett.

Mit gondolsz, milyen szerepet játszik a design abban, hogy ez a tárgy a kedvenced?

A múlt és a jelen, az örök szépség és a formatervezés időtállóságának ereje is megvan ebben a tárgyban, ezért szeretem.

Fazekas Kira, a Lakáskultúra magazin főszerkesztője

Galéria