Az Új köntösben elnevezésű programot a Nemzeti Divatliga Magyarország Egyesület aktív tervezői és a Fashion Revolution Hungary csapata álmodta meg.

A projekt keretében a nézőket is bevonva alakítják a programot, mely már a Budapest Design Week előtt egy héttel megkezdődik, mégpedig egy szavazással. A döntés tehát, hogy a tervezőknek milyen kihívással kell szembenézniük és milyen feladatot kell aktívan megoldaniuk a saját műhelyükben, a nézők kezében van.

Az érdeklődők október 1¬–7. között szavazhatnak a Nemzeti Divatliga Magyarország Egyesület és a Fashion Revolution Hungary közösségimédia-felületein arról, hogy mely témakörben kell a tervezőknek előállniuk egy tervvel a Budapest Design Week során.

A válaszható koncepciók:

– Betyárosan – a hagyományőrzés jegyében népviseleti motívumok megjelenítése az elkészült alkotáson

– Egy ruha (kabát, nadrág stb.) új élete – egy elnyűtt ruhadarab más termékké való átalakítása az újrahasznosítás és fenntarthatóság jegyében

– Festői kép – egy magyar festőművész alkotása által inspirált mű készítése

A szavazást október 7-én zárja a Fashion Revolution Hungary és az Nemzeti Divatliga Magyarország Egyesület csapata, az eredményhirdetésre a Budapest Design Week kezdőnapján, október 8-án kerül sor. A részt vevő tervezőknek az eseménysorozat idején kell elkészíteniük a tervrajzokat és kitalálni a technikai és anyagbéli megvalósítást, az aktuális folyamatokról pedig kétszer is szükséges tudósítaniuk az egyik vagy mindkét szervező közösségimédia-felületén keresztül.

Az elkészült koncepciók bemutatására a Budapest Design Week végén kerül sor, melynek során minden tervező 30 percet kap arra, hogy bemutassa az elképzelését.

A designerek a fesztivált követő időszakban valósíthatják meg terveiket, melyeket decemberben online kiállítás keretében tárnak majd az érdeklődő közönség elé.


Galéria