Érdekes belegondolni, hogy mikor kedvenc borunkat pohárba töltjük, akkor a palack és a pohár is új funkciót, új életet kaphat. Ez történik Balatonszemesen, ahol a Kistücsök étteremben keletkező üveghulladékból desszertestányér készül, illetve Móron a Csetvei pincében, ahol a kiürült palackok ékszer formájában folytatják tovább életüket.

Mindkét projekt gazdája az ÜVEG/HÁZ és Kohut-Görömbei Luca üvegtervező művész. A kiállítás két párhuzamosan futó, de szorosan összekapcsolható, élesben működő designprojektet mutat be. A hangsúly mindkét alkalommal az üveghulladék újrafelhasználására kerül, azonban teljesen eltérő tervezési szempontok alapján. A mindennapokban aktívan használt éttermi készlet esetében sok ergonómiai, praktikus elvárásnak kell megfelelni, az ékszer tervezésekor viszont teljesen más a készülő tárgy rendeltetése. A Kistücsök étteremben számos ÜVEG/HÁZ-terméket használnak a mindennapokban. Új feladatként Kohut-Görömbei Luca desszerteskészlet tervezésébe fogott, melynek különlegessége egyrészt az étterem saját üveghulladékának újrafelhasználása, másrészt az üveg fénytani érdekességeinek alkalmazása éttermi környezetben. A készlet hét–tíz darabból áll: a lapos tányértól a fagylaltoskehelyig.

Az ÜVEG/HÁZ és a Csetvei pince többéves együttműködésének eredményeként ékszerkollekció született. A tárgyak az évek során a pincészet egyedi promóciós kiegészítőivé váltak, és teljes palettát kínálnak az apróságoktól a komplex alkalmi darabokig. Az ÜVEG/HÁZ-ban megrendezendő kiállításon végigkísérhetjük az anyag útját az eredeti állapottól egészen az új termékekig. A két élő designprojekt kapcsán az eltérő tervezési attitűd mellett a tárlat az üveg megmunkálásának különböző irányait, lehetőségeit is bemutatja. Míg az éttermi készlet esetében a fújt üveg kerül előtérbe, addig az ékszerek rogyasztásos, csiszolásos eljárással készülnek. A tárgyak egy része megvásárolható, illetve előrendelhető.

Galéria