Az Építészfórum szerkesztősége három tematikus városi séta keretében mutatja be Budapest építészetének egy-egy jellegzetes oldalát, a vallási építészetben fellelhető felekezeti különbségektől kezdve a 60-as évek kísérleti lakótelepén át az elmúlt évek kortárs építészetének kiemelkedő alkotásaiig.

– Felekezeti különbségek a vallási építészetben (10.09.): Ha Magyarországra gondolunk, elsőként nem a vallási sokszínűség jut eszünkbe. Míg egyes országokban számos vallás él egymás mellett, hazánk alapvetően a zsidó-keresztény kultúrkörbe tartozik. Az említett két vallás azonban korántsem homogén, mindkettő számos felekezetre osztható, melyek között olykor jelentős különbségek vannak, még ha lényegükben egyeznek is. Ezek a különbségek pedig mind hatással vannak a templomok és imaházak építészeti megformálására, téralakítására, berendezésére és elhelyezkedésére is. Budapest kiválóan alkalmas helyszíne egy a vallási építészet különbségeit bemutató tematikus sétának, melynek során kívül-belül megismerkedhetünk a különféle felekezetek szakrális épületeivel.

Regisztráció itt.

– Az óbudai kísérleti lakótelep (10.10.): Az 1960-as évek elején átadott óbudai kísérleti lakótelep a hazai lakóépület-tervezés és általánosságban a 20. századi magyar építészet egyik legjelentősebb együttese. Mi volt sikeres és mi bizonyult zsákutcának az építészek ötletei közül? Mely háztípusok állták ki legjobban az idő próbáját? Ma vajon mit tanulhatunk az óbudai kísérleti lakótelep házaiból és tervezőik hozzáállásából? A tematikus séta során ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők.

Regisztráció itt.

– BETELT! Válogatás az elmúlt évek Média Építészeti Díja (MÉD) pályázóiból (10.16.): Mi a közös egy második világháborús emlékműben, egy belvárosi klubban és egy piaccsarnokban? Mindhármat benevezték a Média Építészeti Díja versenyre. Az Építészfórum szerkesztősége idén novemberben 17. alkalommal szervezi meg a MÉD-et, melyen az elmúlt egy évben publikált épületeket és terveket díjazzák. A tematikus séta során a résztvevőknek lehetőségük nyílik megismerkedni az elmúlt évek során megmérettetett – sétatávolságon belül lévő – építészeti alkotásokkal.