80 termékfejlesztés született a második design LAB inkubációs programban

2022.06.16. 09:29

Második alkalommal szervezte meg a Magyar Divat és Design Ügynökség a design LAB inkubációs programot azzal a céllal, hogy az iparág különböző szereplőinek együttműködéseiből innovatív, fenntartható és változatos designtermékek létrejöttét ösztönözze. A 2022-es LAB programban hét gyártó és hét tervező közös együttműködésének eredményeként közel 100 formabontó és környezettudatos alkotás született.

Újrahasznosítható anyagból készült home office bútorcsalád, ruhaipari hulladékból előállított akusztikai panel és kovamoszatok inspirációjából született üvegbúrák is születtek a Magyar Divat és Design Ügynökség második design LAB inkubációs programjának keretein belül. A programra a gyártók és tervezők közös pályázat benyújtásával jelentkezhettek egy sorozatgyártásra alkalmas termék koncepciójával.

Idén a résztvevő termékek közt találjuk az Üvegmanufaktúra Kft. és a Position Collective együttműködésében létrejött, hazai, kézi megmunkálású fújt üvegtechnológián alapuló CEL lámpacsalád vagy az UPP! ergonomikus irodabútor család a SIXAY Bt. és Horváth Máté közös munkájának nyomán. A Meshlin Composites Zrt. és Temesi Apol a SOUND WOOL akusztikai panel kialakításán dolgozott, amely termékcsalád a hazai és regionális gyapjú maradékokat éleszti újra saját technológia alkalmazásával. A Flaar Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft. és Juhos Lehel közös munkájának eredménye a HORIZON szénszál erősítésű kompozit asztal, a Kárpitos Partner Group Bt. és Hevesi Annabella pedig a Dedas moduláris ülőbútorcsaládot alkották meg, amelyet Lantos Ferenc zománcművészete inspirált.

A design LAB program kialakításánál az MDDÜ a francia VIA (Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement), French Design Incubator programját vette alapul, valamint a Francia Designintézet szakmai partnerként is részt vesz a pályamunkák értékelésében.

A 2022-es design LAB inkubációs program résztvevőinek névsora:
Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté (Forms Design) – JEAN inas
Flaar Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft. és Juhos Lehel – HORIZON szénszál erősítésű kompozit asztal
Kárpitos Partner Group Bt. és Hevesi Annabella – Dedas moduláris ülőbútorcsalád
Meshlin Composites Zrt. és Temesi Apol – SOUND WOOL akusztikai panel
Rotte Kft. és Kele Sára – CoTangens bútorcsalád
SIXAY Bt. és Horváth Máté – UPP! ergonomikus irodabútor
Üvegmanufaktúra Kft. és Position Collective – CEL lámpacsalád

fotókredit: HFDA