Akkor és most – Nyitott Stúdiók20: FabLab Budapest

2023.09.30. 11:04

A FabLab Budapest egy nyitott innovációs műhely, mely 2011-es alapításakor az egyik első közösségi műhely volt a fővárosban. A cég társadalmi vállalkozásként üzemel, célja, hogy a digitális gyártástechnológia korában változtasson a termékgyártás folyamatának hagyományos rendszerén, csökkentve a tárgyak ökológiai lábnyomát. A FabLab ügyvezetőjével, Pap Dáviddal a BDW jubileumi éve kapcsán beszélgettünk.

A FabLab visszatérő résztvevője a BDW Nyitott Stúdiók programjának. Miben látod a rendezvény jelentőségét?

A rendezvény jelentőségét számomra nem az adja, hogy megmutathatjuk magunkat, hanem az a lehetőség, hogy megismerhetünk másokat. Minden évben találok olyan programot, ami van annyira izgalmas, hogy elmenjek rá. Minden évben ismerek meg új alkotókat és műhelyeket. A Design Hét nélkül mindez szinte lehetetlen lenne, de legalábbis sokkal lassabb és kevéssé intenzív.

 

Idén a BDW jubileumát ünnepeljük, húszéves az eseménysorozat. Ez lehetőséget nyújt a visszatekintésre, számvetésre. Hogy látod a hazai kreatív ipar helyzetét az elmúlt évtizedekben és a jelenben?

Én outsiderként csöppentem bele a kreatív ipari szcénába tizenkét évvel ezelőtt, és kicsit még mindig annak tartom magam. A teljes kreatív ipart nem lehet egyetlen nézőpontból megítélni. Kifejezetten örülök annak, hogy egyre több tehetséges fiatal dolgozik a szakmában. Azt pedig tudomásul veszem, hogy még mindig nagy a „hype” a design világában.

 

A jubileumi BDW-n a közös ünneplés mellett a jövő kutatásának témája is fókuszba kerül. Meglátásod szerint milyen hatással lehet a design a jövő alakulására?

A design szó hallatán sokszor az az érzésem, hogy egyfajta bölcsek köveként vagy vallásként tekintenek rá. A design egy eszköz, amit lehet jól, de ártó módon is használni. A korunkban tapasztalható túltermelésnél és a túlfogyasztásánál nincs is jobb példa erre. A design akkor tud pozitívan hozzájárulni a jövő alakulásához, ha azt a jelentős hatást, amit a fogyasztói társadalomra kifejt, edukatív és értékközvetítő módon használjuk fel.

 

A technológia fejlődése, a mesterséges intelligencia térhódítása egyre inkább felgyorsul, de eközben a természet felé is egyre többen fordulnak. Ez a két meghatározó tendencia milyen hatást gyakorol a munkátokra?

A digitális gyártás során használt valamennyi programban és eszközben megjelent a mesterséges intelligencia. Pár évvel ezelőtt magam sem hittem volna, hogy ilyen gyors és markáns lesz a változás. Mi jelenleg azt kutatjuk, hogyan tudjuk az MI-t beilleszteni a tervezési és a gyártási folyamatokba, akár művészeti területen is. A FabLabban gyártóeszközök vannak, ezért mindenki azt várja tőlünk, hogy gyártsunk. Mára a tudatosság alapvetésnek számít: valóban értelmes és hasznos tárgyakat kell tervezni, majd azokat ökológiailag fenntartható módon legyártani. Bár a FabLabban a projektek elsősorban a tudásmegszerzést célozzák, mindig törekszünk arra, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után. Próbáljuk arra nevelni a fiatal tervezőket, hogy a prototípusgyártás se ész nélkül történjen.

 

Jelenleg milyen aktualitások foglalkoztatnak a design terén?

A nemzetközi FabLab-hálózat részeként egy kutatási projektben veszünk részt, amelynek fő területe a Distributed Design: újragondoljuk a terméktervezés, a gyártás és a fogyasztás folyamatát. Meghatározó kérdés, hogy a mai túltermeléses és túlfogyasztásos világunkban milyen szerepe van a tervezőknek. Engem jelenleg az foglalkoztat leginkább, hogy mit lehet kezdeni ezzel a rendszerrel, nem technológiai oldalról, hanem társadalmi szinten. Az egyetemi óráimra készülve vettem észre, hogy egyre jobban foglalkoztat a design pszichológiai és filozófiai oldala.

 

Tavaly egy olyan programmal vett részt a FabLab a BDW-n, mely célja az volt, hogy hozzáférhetővé tegyétek az innovatív és digitális technológiákat az iparművészek számára. Idén mivel készültök a Nyitott Stúdiók programra?

Novemberben nyitjuk meg a FabLab második műhelyét a kőbányai Porcelán utcában, ahol a nagyobb megmunkáló-gépeink mellett számos új eszköz és lehetőség áll majd a felhasználóink rendelkezésére. Ez azt is jelenti, hogy meg fog változni a belvárosi műhely funkciója. A Design Héten mindkét műhelyünk látogatható lesz. Repair Caféval készülünk, ahol az oktatási és tehetséggondozási tevékenységünket is megismerhetik majd az érdeklődők.

 

Az interjút Molnár Zsuzsanna készítette.

fotókredit: Mohai Balázs