Akkor és most – Nyitott Stúdiók20: Fészek Részek

2023.09.18. 09:23

A Fészek Részek alapítója és tulajdonosa, Bergovecz László olyan formatervező, akinek munkájában a környezetvédelmi kérdések kiemelt szerepet töltenek be. Munkatársaival – Molnár Dórival és Ferenczy Ritával – elsősorban lakberendezési tárgyakat terveznek. Kizárólag természetes anyagokkal dolgoznak, és nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékminimalizálásra. Lászlóval a BDW jubileumi éve kapcsán beszélgettünk.

Az előző években több alkalommal is résztvevője voltál a BDW Nyitott Stúdiók programjának. Mit jelent és mit ad neked ez a rendezvény?

Mindig érdeklődéssel követem a Nyitott Stúdiók programjait. Azáltal, hogy a Fészek Részek is csatlakozott az eseménysorozathoz, a láthatóságomat szeretném növelni, erősíteni. Fontos számomra, hogy akik követik a hazai designszíntér történéseit, tudják, hogy itt vagyunk és lelkesen tevékenykedünk.

Idén húszéves a BDW, a jubileumi év lehetőséget nyújt a visszatekintésre, számvetésre. Hogy látod a hazai designszcéna helyzetét, alakulását az elmúlt évtizedekben?

A színtér képviselői, úgy vélem, sokat foglalkoznak társadalmi kérdésekkel, és a fizikai tárgyak fejlesztésével igyekeznek jobb irányba terelni az életünket. A szociális média hatása persze a design területén is meghatározó; nem minden értéket sikerül kellő hatékonysággal közvetíteni. Jó lenne, ha minden tehetséges alkotó megkapná a neki járó figyelmet, még a közösségi médiában is. Nagyon sok tehetséges és társadalmilag érzékeny formatervező tűnt fel az országban az utóbbi években.

A jubileumi BDW-n a jövő kutatásának témája is fókuszba kerül. Meglátásod szerint milyen hatással lehet a design a jövő alakulására?

Azt szeretném, ha a formatervezők végre minden szakértelmükkel és odafigyelésükkel a világunkat fenyegető veszélyek csökkentésén dolgoznának. Így a jövőben minden élőlény – ember és állat – életminősége javulna.

A technológia fejlődése, a mesterséges intelligencia térhódítása egyre látványosabb, de eközben a természet felé is mind többen fordulnak. Milyen hatással van ez a két jelentős tendencia a te munkádra?

Mindkettő eszköze lehet annak, hogy az ismert természeti értékeink még nagyobb hangsúlyt kaphassanak. Bár jelenleg nincsenek direkt hatással a munkámra, de fontosnak tartom, hogy ismerjem a jövő eszközeit.

Milyen kérdéskörök foglalkoztatnak a szakterületeden?

Állandó alapanyag-keresésben vagyunk. Sok potenciált látunk a helyi rétegeltlemez-gyártásban és a micélium is nagyon ígéretesnek tűnik. Az ezekben rejlő lehetőségeket szeretnénk kiaknázni.

Ha szóba kerül a fenntarthatóság, a Fészek Részek neve is rendszerint felmerül. Így volt ez az elmúlt évek BDW-programjain is. Idén mivel várod az érdeklődőket?

Idén az új, XIII. kerületi stúdiónkat mutatjuk be az érdeklődőknek, ahová nemrég költöztünk. A látogatók egy workshop keretében közelebb kerülhetnek a természethez, és az általunk képviselt tervezésbe is belekóstolhatnak. Aki eljön hozzánk, működés közben megnézheti a CNC-t, de megismerheti a műhelytársaimat is, illetve a SPIN ’N’ FOX projekt lelkével, Pintér-Kocsis Borbálával is találkozhat.

Az interjút Molnár Zsuzsanna készítette.

fotókredit: Mohai Balázs