Akkor és most – Nyitott Stúdiók20: Hello Wood

2023.09.18. 09:24

A Hello Wood nemzetközi építészstúdió tevékenységét az innováció, a társadalmi felelősségvállalás és a tervezés iránti rendíthetetlen szenvedély vezérli. Épületek, dizájnkabinok és egyedi projektek tervezésével, illetve kivitelezésével foglalkozik. Szakemberei fával és egyéb fenntartható anyagokkal dolgoznak, hogy projektjeik környezetbarátok és társadalmilag relevánsak legyenek. Munkájuk célja a tudatosság növelése, a közösségépítés ösztönzése és az, hogy közelebb vigyék az építészetet a nagyközönséghez. A Hello Wood munkatársaival a BDW jubileumi éve kapcsán beszélgettünk.

Több évre nyúlik vissza a kapcsolatotok a designfesztivállal, nem először vesztek részt a Nyitott Stúdiók programon. Miben látjátok a rendezvény jelentőségét?

Fontosnak tartjuk azokat az eseményeket, amelyek összehozzák a design területén aktív szerepet játszó szakembereket. Ez egyfajta szemle is, ahol egymásnak is bemutatkozunk. Növeli a versenyt és elősegíti a minőségi javulást. A BDW remek platformot biztosít számunkra ahhoz, hogy ne csak a szakma, hanem a szélesebb közönség számára is ismertté tegyük a Hello Woodra jellemző ’archipreneur’ attitűdöt. Mindez azt jelenti, hogy nemcsak megépítjük, hanem a tervezéstől a kivitelezésig a megrendelőinkkel közösen alakítjuk a projektjeink folyamatait. Olyan megoldásokat nyújtunk megrendelőink számára, amelyek közép- és hosszú távon is megtérülnek. A tervezés és kivitelezés mellett saját projektek fejlesztésével is foglalkozunk, illetve saját prémium szálláshelyet is üzemeltetünk.

Idén húszéves a BDW, a jubileumi év lehetőséget nyújt a visszatekintésre, számvetésre. Hogy látjátok a hazai designszcéna helyzetét, változásait az elmúlt évtizedekben?

Érezhetően sokkal fontosabbá vált a design, mint tíz évvel ezelőtt. A piaci szereplők megértették, hogy ha nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségi designra és az így közvetített szakmai üzenetekre, értékesebb branddé válhatnak, és nemcsak itthon, hanem a nemzetközi piacon is érhetnek el sikereket.

A jubileumi BDW-n a közös ünneplés mellett a jövő kutatása is fókuszba kerül. Hogy látjátok, milyen hatással lehet a design a jövő alakulására?

A fiatal designerek és a fejlődésre éhes stúdiók ötletei, tervei – pláne, ha ezek megfelelő publicitást kapnak – hatással tudnak lenni a társadalmi változásokra. A Hello Woodban folyamatosan keressük a minimális élettér elemeit, ez pedig hozzájárulhat a fenntartható lakhatás megteremtéséhez. A design most már minden területet elér.

A technológia fejlődése, a mesterséges intelligencia térhódítása egyre látványosabb, de eközben a természet felé fordulás igénye is előtérbe kerül. Milyen hatással van ez a két jelentős tendencia a tervezési gyakorlatotokra?

Rendkívül izgalmas az új technológiákkal kísérletezni. Egy pillanatra sem szabad lemaradni, de számunkra a természetközeliség nem zárja ki az MI használatát. A tervezési és koncepcióalkotási folyamatok során aktívan használunk olyan vizualizációs eszközöket, amelyek egy tradicionális építészirodától távol állhatnának – például játékfejlesztői programokat, mesterséges intelligenciát, virtuális valóságot. Futureproof irodát építünk, ahol a trendeket megelőzve alakítjuk a jövő építész/kreatívstúdióinak működési gyakorlatait, a koncepcióalkotástól az utolsó csavar behajtásáig.

Jelenleg milyen aktuális célkitűzések foglalkoztatnak benneteket a design terén?

Az egyik fő célunk, hogy kabinházaink révén növeljük a nemzetközi jelenlétünket, de igyekszünk néhány egyéb projektünket is továbbfejleszteni.

Tavaly az imént említett, nagy népszerűségnek örvendő kabinházatokat ismerhette meg a Nyitott Stúdiók közönsége. Idén milyen programmal vesztek részt a BDW fesztiválon?

Idén is jelen leszünk a kabinunkkal a MaxCityben, de rendezünk egy Hello Wood Gálát is. A gála keretében részt lehet venni egy kerekasztal-beszélgetésen, a diplomadíj-átadónkon, illetve az idei oktatási projektjeink fotókiállítása is megtekinthető lesz.

Az interjút Molnár Zsuzsanna készítette.

fotókredit: Mohai Balázs