Akkor és most – Nyitott Stúdiók20: Maform

2023.09.18. 09:25

Az idén tizenhárom éves maform klasszikus forma- és terméktervező cégként indult, mára azonban nemzetközi innovációs ügynökséggé forrta ki magát. A jelenleg hétfős csapat tervezői technológiai és designprojekteken dolgoznak. Portfóliójukban az arculattervezéstől a felhasználói élmény javítását célzó munkákon keresztül a terméktervezésig sokféle projekt megtalálható. Munkáikat a kutatásalapú tervezés, a kritikai szemlélet és a magas hozzáadott érték köti össze. Tóth Fruzsina designstratégával és Csire Géza ügyvezetővel a BDW jubileumi éve kapcsán beszélgettünk.

Visszatérő résztvevői vagytok a BDW Nyitott Stúdiók programjának. Miben látjátok a rendezvény jelentőségét?

Számunkra a budapesti designhét jelentősége leginkább abban rejlik, hogy találkozhatunk a szakmával, megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat, és másokkal együtt gondolkodhatunk azon, miként is formáljuk a jövőben a design világát. Emellett pedig csodálatos lehetőség, hogy laikusoknak is betekintést adhatunk abba, milyen módszerekkel dolgozunk és milyen eredményeket tudunk elérni.

Idén húszéves a BDW, így immár két évtizede a magyar designszakma legnagyobb ünnepe. Hogy látjátok az elmúlt évtizedek hazai kreatíviparának helyzetét?

Nehéz megítélni a teljes iparág helyzetét, hiszen a színtér rendkívül sokszínű. A maformon belül a szolgáltatást és a saját fejlesztéseket elkülönítjük, hiszen ezek üzletfejlesztési és gazdasági szempontból más dinamika szerint működnek. A designszolgáltatások esetén azt látjuk, hogy egyre nagyobb igény van a designban használt módszerek és szemléletmódok gazdasági hasznosítására, különösen most, a gazdasági visszaesés idején. A saját fejlesztések terén az innovációé, a szabadalmaké és a tudományos eredményeké a jövő. Ezeket támogatják a közvetlen európai források is.

A jubileumi BDW-n a jövőkutatásról is sok szó esik majd. Milyen hatással lehet a design a jövő alakulására?

A design értelmezése sokféle lehet. Mi a maformban olyan alkotótevékenységet értünk alatta, amely az emberi tényezőt is figyelembe veszi a műszaki, a fizikai, a digitális, vagy akár a művészethez kapcsolódó tervezés során egyaránt. Meglátásunk szerint a designereknek, a mérnököknek, a társadalom- és természettudósoknak együtt kell dolgozniuk a jövő kihívásainak kutatásában és a megoldásukhoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások, rendszerek megtervezésében. Teszünk azért, hogy a design egyre inkább részévé váljon a komplex együttműködéseknek.

Az elmúlt időben két trend halad egymás mellett. Egyre látványosabb a technológia fejlődése, a mesterséges intelligencia térhódítása, miközben egyre többen fogalmazzák meg a természet felé fordulás igényét. Mindez milyen hatást gyakorol a munkátokra?

Innovációs irodaként ötvözzük a technológiai, a műszaki és a művészeti eredményeket. Állandóan fejlesztjük magunkat, a folyamatainkat és az eszközöket, amiket használunk. Ma már mindennapos, hogy bevonjuk a tervezési folyamatba a VR-t, sőt a koncepcióalkotási folyamatok felgyorsítása érdekében saját MI-struktúrát fejlesztünk.

A környezettudatosság olyan tényező, amit a tervezéseink során igyekszünk előtérbe helyezni. Az általunk tervezett tárgyak, szolgáltatások, digitális termékek mind hatással vannak a környezetre. Alkotói felelősségünknek tartjuk, hogy ezen eredmények teljes „életét” megtervezzük a gyártáshoz felhasznált alapanyag kiválasztásától odáig, hogy a termék újrahasznosítását, semlegesítését miként lehet majd életciklusának végén megoldani. A saját fejlesztések esetében természetesen sokkal inkább figyelembe tudjuk venni ezeket a szempontokat. Amikor szolgáltatóként jelenünk meg egy fejlesztésben, a kezünk sokszor meg van kötve.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a technológia segítségével növelhetjük a tervezés hatékonyságát, de egyúttal a létrejövő munka ökológiai lábnyomát is csökkenteni tudjuk.

Milyen kérdéskörök foglalkoztatnak benneteket mostanában a szakterületeteken?

A legújabb technológiák felhasználása, bevonásuk a fejlesztési, tervezési folyamatba állandó téma a maformon belül. Ezért kezdtünk el komolyabban foglalkozni a VR-ral és az MI-vel is. Mindkettővel olyan eredményeket tudtunk elérni, amelyek megkülönböztetik a maform szolgáltatását a versenytársakétól. A saját MI-motorunkkal nagy sebeséggel tudunk variációkat készíteni 2D-ben, sőt 3D-ben is. A VR-ral pedig valós méretben és valószerű felületekkel tudjuk tesztelni a koncepciókat – ügyfeleinket és a felhasználókat is bevonva. Így összeségében rövidebb idő alatt vagyunk képesek összetettebb eredményeket elérni. A legfőbb kérdésünk mindig az, hogy miként lehet lépést tartani az egyre gyorsuló technológiai fejlődéssel.

Tavaly a MINUSPLUSszal és a LumoConcepttel közösen virtuális kiállításra invitáltátok a Nyitott Stúdiók látogatóit. Idén mivel várjátok az érdeklődőket?

Idén workshoppal készülünk. A maform saját fejlesztésű koncepcióalkotási módszertanát frissítettük fel úgy, hogy az MI is nagy szerepet kap benne. A workshopra várunk mindenkit, aki tervezőként egy új módszert szeretne kipróbálni, mindezt úgy, hogy azt is megismerheti, miként képes segíteni a koncepcióalkotást a mesterséges intelligencia. A workshop után szélesre tárjuk a maform ajtaját, hogy mindenki beférjen. Kötetlen találkozóra várunk mindenkit: lesz zene, welcome drink és beszélgetés.

Az interjút Molnár Zsuzsanna készítette.

fotókredit: Mohai Balázs