Akkor és most – Nyitott Stúdiók20: Printa

2023.09.18. 09:24

Majoros Zita grafikus, a Printa környezettudatos márka alapítója. A Printa egyszerre működik designüzletként, művészeti galériaként és szitanyomó stúdióként. Ez egy olyan hely, ahol Zita minden kreatív ötletét megvalósíthatja, és szabadon kísérletezhet munkatársaival, Deák Jánossal, Gál Tímeával és Varga Bálint Dániellel együtt. A csapat limitált szériás, egyedi tervezésű ruhákat, posztereket, ajándéktárgyakat, otthoni kiegészítőket tervez és gyárt. Alkotói tevékenységük mellett fiatalok oktatásával is foglalkoznak, több tervező is náluk kezdte pályafutását. Majoros Zitával a BDW jubileumi éve kapcsán beszélgettünk.

Több évre nyúlik vissza a kapcsolatod a Budapest Design Weekkel, nem először veszel részt a Nyitott Stúdiók programon. Miben látod a rendezvény jelentőségét?

Lehetőséget biztosít arra, hogy a szélesebb közönségnek is megmutathassuk a stúdiónkat, a kreativitásunkat és a fenntarthatóság érdekében végzett fejlesztéseinket. Mi már jó ideje aktívak vagyunk a hazai piacon, de a Nyitott Stúdiók segít abban, hogy az emberek a továbbiakban is emlékezzenek ránk, és abban is, hogy mindig képesek legyünk megújulni és relevánsnak maradni.

Idén húszéves a BDW, így immár két évtizede ünnepeljük közösen a magyar designt. Hogy látod a hazai kreatívipar helyzetét, változásait az elmúlt évtizedekben?

Mindig az volt a véleményem, hogy rengeteg kreatív energia gyűlt össze ezen a kicsi területen; egymást inspiráljuk és ösztönözzük. Sajnos üzleti szempontból nem könnyű fennmaradni, sokkal többet kell alkalmazkodnunk, gondolkodnunk, de végső soron ez is hozzájárul a színtér fellendüléséhez.

A jubileumi BDW-n a jövő kutatásáról is sok szó esik majd. Mit gondolsz, miként formál(hat)ja a design a jövőt?

A legfontosabb cél a klímaváltozás hatásainak enyhítése, és ebben a design fontos szerepet játszhat. Hogyan tudunk egy terméket a lehető legkörnyezetkímélőbb módon előállítani? Milyen módon képes egy termék javítani az életminőségünket, anélkül hogy rombolnánk vele a környezetünket? Mik azok a kompromisszumok, amiket el kellene fogadnunk annak érdekében, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk? Az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket napi szinten feltesszük magunknak.

A technológia fejlődése, a mesterséges intelligencia térhódítása egyre látványosabb, de ezzel párhuzamosan egyre többen fordulnak a természet felé is. Milyen hatással van ez a két jelentős tendencia a te munkádra?

Az MI-t egyelőre erős eszköznek látom, nem félelmetes ellenfélnek. Ismerkedem vele, és figyelem a fejlődését. Ugyanakkor a digitális technológia mindig elősegítette a manuális, tradicionális technikák fejlődését, újraértelmezését. Elsősorban mi is ilyen téren szeretnénk a technológia segítségét igénybe venni, és nem hiszem, hogy ez érdemben változni fog.

A design terén milyen kérdések foglalkoztatnak mostanában?

Mindig sok kérdés foglalkoztat egyszerre, és emiatt a Printa tevékenysége is meglehetősen szerteágazó. Rengeteget rajzolok és festek, az alkotásaim szitanyomatokon és új kollekciókon is megjelennek. De ezenkívül a zero waste szabászati megoldások, a „kötött kollekció” és a sashiko/boro technikával kapcsolatos kérdések is foglalkoztatnak.

Nem először veszel részt a Nyitott Stúdiók programon. Idén mivel várod az érdeklődőket?

A Nyitott Stúdiók keretében a hagyományos és a fenntartható manuális szitázás rejtelmeibe avatjuk be az érdeklődőket; a témához kapcsolódóan két előadással és workshoppal is készülünk.

Az interjút Molnár Zsuzsanna készítette.

fotókredit: Mohai Balázs