Akkor és most – Nyitott Stúdiók20: Temesi Apol

2023.09.18. 09:25

Temesi Apol a SoundWool brand alapítójaként a hazai és regionális textilipari gyapjúhulladék újrahasznosításával foglalkozik. Saját gyártástechnológiájára építve olyan, a nemzetközi „green” standardoknak is megfelelő, zengéscsillapító designburkolatokat fejleszt, melyek megoldást kínálnak belső tereink akusztikai problémáira. Apol textiltervezőként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol a mesterképzés után a doktori iskolában szerzett DLA fokozatot.

Több évre nyúlik vissza a kapcsolatod a Budapest Design Weekkel. Miben látod a rendezvény jelentőségét?

Fontosnak tartom, hogy a tervezői munkánk minél inkább láthatóvá váljon. A rendezvénynek a szakmákon átívelő együttműködések megvalósításában és a személyes kapcsolatok kiépítésében is nagy szerepe lehet. A BDW minden évben lehetőséget biztosít a váratlan találkozásokra is.

Idén húszéves az eseménysorozat. Ez lehetőséget nyújt a visszatekintésre, számvetésre. Hogy látod a hazai kreatívipar helyzetét, illetve mit gondolsz, mi változott leginkább az elmúlt évtizedekben?

Örömmel érzékelem, hogy a tervezés során egyre többen figyelembe veszik a fenntarthatóság szempontjait. Mindez persze azzal is összefügg, hogy az elmúlt években sokat változtak az ipari szabályozások, és persze a fogyasztók belső igényei is.

Az idei BDW-n a jövő kutatása is téma lesz. Miként formál(hat)ja a design a jövőt?

A design képes formálni a jelenünket és a jövőnket. Tervezőként ugyanakkor úgy látom, felelősséget is jelent arra használni a tehetségünket és tudásunkat, hogy munkánkkal jobbá tegyük a környezetünkben élők életét.

A technológia fejlődése, a mesterséges intelligencia térhódítása egyre inkább felgyorsul, de ezzel párhuzamosan egyre többen fordulnak a természet felé is. Milyen hatással van ez a két jelentős tendencia a munkádra?

Mindkét tendenciát figyelemmel kísérem, de leginkább a természettel való együttműködés lehetőségei, valamint a tradicionális és innovatív gyártástechnológiák keresztezése foglalkoztat.

Milyen kérdéskörökre fókuszálsz jelenleg a munkádban?

Több, a környezetünket érintő kérdés is intenzíven foglalkoztat. Az elmúlt időszakban leginkább az invazív növényfajok feldolgozhatóságának lehetőségeit vizsgáltam.

A fenntarthatóság kapcsán joggal merül fel rendszeresen a neved, így volt ez a BDW korábbi programjain is. Idén mivel várod az érdeklődőket?

A hozzám ellátogatók idén bepillantást nyerhetnek az október közepén nyíló önálló kiállításom kulisszatitkaiba, és megtudhatják, milyen tervezői dilemmák, döntéshelyzetek adódnak a SoundWool vállalkozás mindennapjaiban.

Az interjút Molnár Zsuzsanna készítette.

fotókredit: Mohai Balázs