Anyaginnovációs konferenciát szervez a MOME

2022.09.08. 16:23

A Jövő anyagai címmel szervez nemzetközi előadókat felsorakoztató anyaginnovációs konferenciát a MOME Innovációs központja. A szeptember 15-16-án Budapesten, a MOME zugligeti Campusán megrendezett konferencián olyan témákról lesz szó, mint a biológiailag lebomló,  fenntartható anyagok építészeti és használata, a körkörös gazdaságba illeszthető textiltervezői tevékenység és a jövő használati tárgyai.

A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) céljai között szerepel, hogy 2030-ra az ország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon, az egyetem Innovációs Központja (IK) pedig társadalmunk mindennapjait érintő problémákra keres praktikus megoldásokat kutatás-fejlesztési tevékenységeken keresztül, ideértve a klímaváltozást is. 

Ezeknek a céloknak a jegyében szervezi meg szeptemberben a MOME IK a régió első, anyagkutatás- és fejlesztési témát feldolgozó Future Materials Konferenciáját. A kétnapos esemény előadások, kerekasztal beszélgetések, kiállítások és workshopok révén köti össze a designereket, anyagkutatókat, az iparág képviselőit és a szélesebb közönséget. A tudás ilyenfajta megosztása jelentős hatást gyakorol az innovációs tevékenységekre, ezért mind a résztvevők, mind a MOME érdekeltek az interdiszciplináris együttműködés ösztönzésében, ezzel is tágítva az anyagdesign kultúrájának határait.

A Jövő anyagai című szakmai esemény fókuszában azok az anyagok állnak, amelyekből 20-30 év múlva a ruha, a lakástextil, az autóülés vagy más tárgyak készülnek. Hogyan és milyen anyagokkal dolgozhatunk majd a jövőben? Milyen szerepet játszik a design és az anyaghasználat a gazdaság fenntarthatóbb alapokra helyezésében? Hogyan alakítható ki a körkörös gazdaságba illeszthető textiltervezői tevékenység? A brit Rebecca Earley kutató, a londoni University of the Arts Circular Design Futures professzora, az amerikai Dr. Andrew Dent, a new york-i Material ConneXion anyagkönyvtár kutatási vezetője, az izraeli Zehavit Baal Schem Reisinnel, a Stratasys, a világ vezető 3D additív nyomtatási technológiákat fejlesztő cégének alelnöke, az észt Mari-Ann Meigo Fonseca, valamint Barbora Kotoun, az IKEA Fenntarthatósági felelőse ezekre a kérdésekre ad majd válaszokat. A konferencián szó lesz a micéliumról mint anyagról és hasznosításáról a csomagolásban és építészetben, valamint a kombucha és egyéb baktérium alapú anyagfejlesztésekről (biohacking) is.

Az anyaginnovációs folyamat különböző területekről érkező kulcsszereplőit összehívó konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információ a programról és regisztráció az alábbi linken:
https://futurematerials.mome.hu/

fotókredit: Designisso