BDW20 bonbon Szenes Gáborral

2023.10.18. 12:16

A fesztivál nem jöhetett volna létre a BDW alapítói, szakmai partnerei, munkatársai – közössége nélkül. Sorozatunkban a rendezvény kiemelt pillanatait, értékeit, eredményeit idézik fel a létrejöttéhez hozzájáruló megszólított közreműködőink. Ezúttal Szenes Gábor közgazdász, a Start Up Guide program alapítója osztja meg gondolatait a fesztiválról és az idén öt éves jubileumát ünneplő Start up Guide LIVE programsorról.

Mit jelent Önnek a designhét, miben látja a fesztivált szemléletformáló szerepét?
Mint egy a kreatívipart csak kívülről, leginkább felhasználóként szemlélő, alapvetően online kommunikációval, vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó közgazdász, a designhét számomra leginkább a tudásátadás, példamutatás koncentrált terepe. A műhelybejárások, workshopok, előadások és persze remélem maga a Start Up Guide LIVE is ezt szolgálják: mintha egy szabadon választható kurzusokból összeállított szabadegyetem lenne a designhét időszaka.

 

Melyik Start Up Guide LIVE programon dolgozott a legszívesebben? Miben volt ez a program különleges, milyen hatást gyakorolt a designközösségre?
Nyilván mindegyik Start Up Guide LIVE kedves a szívemnek, de a legizgalmasabb biztosan az első, a covidjárvány miatt online szervezett és lebonyolított eseményünk volt. Maga a téma – a pandémia miatti lezárások okozta rendkívüli helyzet – is roppant érdekes és új volt, és őszintén szólva az online lebonyolításban sem volt még nagy rutinunk. De végeredményben kiemelkedően nézett és nagyon sikeres eseményt zártunk többek között Kiss Tibor, Temesi Apol és Vágó Réka részvételével. (Ha nem láttad volna, itt pótolhatod: https://kreativipar.fogalomtar.startupguide.hu/budapest-design-week-sug-live-2020)

 

Mi a legszebb emléke a fesztivállal kapcsolatban?

Sajnos megint előbújik ilyenkor a közgazdász énem, így számomra a 2022. évi tavaszi BDW-vel közös webinárunk inflációról mint makrogazdasági jelenségről szóló beszélgetése volt a legemlékezetesebb. Kolozsi Pál (Magyar Nemzeti Bank) és Madár István (Portfolio.hu) beszélgetése (viszonylag) szakértő szemmel is hihetetlenül élvezetes volt. (Ha szeretnél többet tudni az inflációról: https://www.facebook.com/watch/?v=1047032475891787)