BDW Nyitott Stúdiók – BORD ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

2022.09.12. 23:35

A stúdió időtálló karakterű inspiratív helyek megvalósítására törekszik, munkáikat intelligens és kreatív építészeti válaszokként tartják számon. Nemzetközi elismerésben részesült projektjeik közé tartozik a Debreceni Nemzetközi Iskola, az Aquaticum strandfürdő, a mádi Holdvölgy régi és új épülete és az Etyeki Kúria Borgazdaság épületei. Nagyobb léptékű projektjeik között szerepel a debreceni Forest Offices, a Nagyerdei Stadion épülete és a környező Nagyerdei Park rehabilitációja, valamint a budapesti Allure Residence lakópark. Friss projektjük a rátkai Sauska borászat, a debreceni Innovációs Központ, valamint a Mercure Tokaj Center is. Bordás Péter alapító, vezető tervező válaszolt a kérdéseinkre.

Mutasd be, kérlek, néhány mondatban az építészirodát.
Az iroda 2006-ban alakult, komplex építészeti tervezői megoldásokat kínál, a környezettudatos és fenntartható tervezés jegyében pedig saját épületgépész- és tájtervező-műteremmel is rendelkezünk. Három városban vagyunk jelen: a budapesti székhely mellett Debrecenben és Zürichben is működtetünk egy-egy irodát, és közel negyven mérnököt foglalkoztatunk. A stratégiai döntéseket egy szűkebb építészcsapat hozza meg. A munkatársaink három nagyobb, jól elkülöníthető csoportban dolgoznak: építészek, épületgépészek és egy háttércsapat, amely a kommunikáció és a brandépítés mellett a gazdasági és ügyviteli feladatokért felel.

Milyen típusú építészeti projekteken dolgoztok?
Különböző léptékű és funkciójú épületeken. Általában olyan megbízásokat kapunk, melyeknél vagy a helyszín vagy a funkció miatt a megszokottól eltérő megoldások szükségesek. Ilyen például az egyik legkedvesebb, nemrégiben átadott projektünk, a Debreceni Egyetem Innovációs Központja, amely éppen a fent említett kihívásokra ad releváns válaszokat. Az összes megépült projektünkre büszkék vagyunk, mindegyik észszerű, jól működik és fenntartható. Az általunk tervezett épületeket igyekszünk a közösség szolgálatába állítani függetlenül annak lokációjától és funkciójától.

Az idei Budapest Design Week központi témája a „Találkozások terei”. Hogyan gondolkodtok ezekről a többfunkciós közösségi terekről?
Minden feladatot az épületek és közterek kapcsolatára próbálunk felfűzni, miközben igyekszünk a munkáinkat a környező utcák, terek szerves részévé tenni és valamiféle többletfunkcióval ellátni. A köztér tipikus példája a többfunkciós tereknek. A mi célunk az, hogy az épületeinkkel egy újabb, jól használható, hozzáadott értéket képviselő elemmel lássuk el a köztereket.

Hogyan változnak meg találkozási tereink, milyen eszközökkel tudja segíteni ezt az építészet?
A találkozási terekről többféleképpen gondolkodhatunk. Megközelíthetjük úgy, hogy ezekben a szituációkban folyamatosan próbáljuk levetkőzni a merev viselkedési formákat. Mindenki a saját egyéniségét igyekszik előtérbe helyezni, mindezt úgy, hogy a saját komfortzónájából ne kelljen kimozdulnia. Ezeknek a tereknek talán az a legfontosabb feladatuk, hogy egyszerűségükkel és praktikus megoldásaikkal elősegítsék, hogy az egyén önmaga lehessen bennük.

Véleményed szerint melyek ma a legmeghatározóbb tervezési szempontok?
A környezeti, gazdasági és szociális fenntarthatóság hármasát tartjuk szem előtt, amelyek nagymértékben hatnak egymásra és egymást befolyásoló tényezők, de meg kell találnunk közöttük az érzékeny egyensúlyt is, hiszen a környezeti fenntarthatóság nem mindig gazdaságos, ahogyan a gazdaságosság sem minden esetben eredményez szociális fenntarthatóságot.

Mennyire alakítják ezt olyan, jelenleg is zajló folyamatok, mint a pandémia vagy az ellátási láncok szűkössége?
A társadalomban és a gazdaságban végbemenő folyamatok nem hirtelen lezajló változások, nem váratlanul következnek be, hanem hosszabb időn keresztül fennálló helyzet következményei. Az építészetre jellemző, hogy folyamatosan igyekszik reagálni ezekre a történésekre, és leképezni őket. Valódi áttörések azonban akkor történnek, amikor ezeknek a változásoknak megjelennek a következményei is. Ezek a problémák valójában katalizátorként hatnak az építészetre és designra is.

Mivel készül az iroda a Nyitott Stúdiók programra?
Szeretnénk betekintést engedni az aktuálisan folyó munkáinkba, bemutatjuk az iroda tevékenységét, a koncepcióalkotás folyamatát – mindezt a meg nem valósult projektjeinken keresztül a makettező és látványtervező partnereinkkel együtt –, különös tekintettel azokra a projektekre, amelyek az aktuális társadalmi problémákra adnak válaszokat.

fotókredit: Mohai Balázs