BDW Nyitott Stúdiók – ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

2022.09.12. 23:42

A többgenerációs, összeszokott alkotóközösségként működő lakásműtermet Cságoly Ferenc és Pálfy Sándor alapította. Több száz megépült projektjük között lakóházak, közintézmények, sportlétesítmények egyaránt szerepelnek. Legismertebb megvalósult munkáik közé tartozik a Fény utcai piac, az Alkotás Point, a Széll Kálmán tér rekonstrukciója, de a nemrégiben megnyitott Szegzárd – the lodge vendégházak tervei is itt készültek. Kérdéseinkre az alapítók válaszoltak.

Kik alkotják a csapatot?
Az irodában jelenleg tizenketten vagyunk építészek, és két nyugdíjas alapítónk figyeli a háttérben vagy időnként közelebbről, hogy mivel foglalkozunk.

Milyen feladatokon dolgoztok jelenleg?
Több eltérő léptékű megbízás fut párhuzamosan. Ezek között olyan nagyobb lélegzetű infrastrukturális projekt is szerepel, mint a H5-ös HÉV rekonstrukciója, amiben az állomások építészeti arculatáért felelünk. Emellett városépítészeti tanulmánytervet készítünk egy vidéki város főteréhez, ahol azt vizsgáljuk, hogyan lehetne ikonikusabbá tenni a központot, de izgalmas gyárrekonstrukció és balatoni nyaraló is van az aktuális munkáink között.

Az idei Budapest Design Week központi témája a „Találkozások terei”. A stúdió munkáiban hogyan gondolkodtok ezekről a többfunkciós közösségi terekről?
Az elsődleges szempont, hogy funkcionálisan jól működő megoldásokat kínáljunk, amelyeket szívesen használnak az emberek. Ilyen komplex térhasználati feladat volt például a Széll Kálmán tér kialakítása, ahol a közlekedési szempontok figyelembevétele mellett egy élhető, esztétikus és vonzó tér létrehozása volt a célunk.

Hogyan változnak a találkozási tereink, milyen eszközökkel tudja ezt segíteni az építészet?
Ahogy a körülöttünk lévő körülmények változnak, úgy alakul az építészeti válasz is a feltett kérdésre. Lehet, hogy ezek csupán apróságok, de észlelhetők. Például mostanában adtunk egy javaslatot egy fontos, kiemelt helyen lévő közterületre. Egy ilyen területtel kapcsolatban az emberek elsősorban elegáns, nyírt füves zöldfelületetekre gondolnak, ez az, amit elvárnának. Ennek azonban rendkívül nagy mértékű a karbantartási igénye, a pázsitot locsolni kell, és ha rá akarunk lépni, akkor az bizony idővel tönkremegy. Ehelyett mi erdőt és fákat javaslunk, ahol árnyékos liget jön létre, amit az emberek használni és élvezni tudnak, nem csupán kívülről csodálni.

Véleményetek szerint melyek ma a legmeghatározóbb tervezési szempontok? Mit gondoltok az építész társadalmi és gazdasági felelősségéről?
Alapvetően igyekszünk minden körülményt megismerni annak érdekében, hogy az adott kérdésre jó választ tudjunk adni. Hogy mi jellemez minket leginkább? Funkcionalitás, racionalitás, környezettudatosság, érzékenység és egyediség. A felelős gondolkodás mindig is lényeges volt számunkra, de ahogy egyre többet tudunk meg a környezetünkről, úgy a környezettudatos szemlélet is újabb aspektusokkal bővül, és egyre komplexebb hozzáállás szükséges egy-egy feladat megoldásához. A társadalmi és környezeti felelősségvállalás a mi munkánkban azt jelenti, hogy megpróbálunk a lehető legkevesebb kárt okozni a természetben, hiszen minden építés óhatatlanul beavatkozás a természet körforgásába. Az, hogy ez milyen mértékű és mennyire vagyunk tudatosak, kulcsfontosságú az egyes döntések meghozatalakor.

A nehézségek és kényszerhelyzetek milyen kihívások elé állítanak benneteket?
Nagyon sokszor vannak nehezítő körülmények a munkáink során. Hol a pénz kevés, hol az idő szűkös. Ezeket a tényezőket adottságként kell kezelni, de sokszor nem is válnak a végleges megvalósítás kárára. Van olyan helyzet, amikor kiderül, hogy fele akkora házra van csak lehetőség. Ilyenkor alapjaiban újra kell gondolnunk a projektet, és előfordul, hogy az új verzió jobb, mint a korábbi.

Mivel készültök a Nyitott Stúdiók programra?
Három eseményt tervezünk: egy épületlátogatást, amelynek keretében megmutathatjuk a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát, szeretnénk szervezni egy városi sétát a Széll Kálmán tér környékén (Széll Kálmán tér, Fény utcai piac, Margit körúti ferences templom liturgikus tere), valamint szervezünk egy beszélgetős programot is, amelynek keretében betekintést nyújtunk az érdeklődőknek az iroda hétköznapjaiba.