BDW Nyitott Stúdiók – HANNABI

2022.09.12. 23:49

A Rácz Anikó alapította bútormárka visszafogott formákkal hódító, egyedi igények figyelembevételével kialakított kanapékat tervez és gyárt. A kézzel készülő minőségi darabok szinte végtelen kombináció kialakítására alkalmasak. Magánlakások mellett éttermekben, irodákban, hotelekben és más közületi szituációkban is tökéletesen megállják a helyüket. Az alapítót kérdeztük.

Hogyan mutatnád be néhány mondatban a márkát?
Kisszériás designkanapék tervezésével és gyártásával foglalkozunk 2012 óta. Egyetlen „modern klasszikus” alapformával dolgozunk, ezt viszont centiméter-pontosan a vásárlóink igényeire szabjuk, és sok-sok funkcionális kiegészítőt is kínálunk hozzá. A visszafogottságra, redukcióra törekvő japán szemléletmód alapján már kilenc éve tökéletesítjük a BOX Hyperactive rendszert, amelynek elemeiből gyakorlatilag bármilyen típusú kanapé összeállítható. A kívánt kombinációt egy számítógépes program segítségével ügyfeleink akár otthonról is megtervezhetik.

Kik alkotják a csapatot?
Takács Orsolya projektmenedzserként, Budai Benjámin 3D-látványtervezőként dolgozik nekünk, de több külsős kreatívval is együttműködünk. Mayer Kitti a kommunikációban segít, Zengőváry Attila pedig gyönyörű látványterveket készít.

Hol találkozhatunk a leggyakrabban Hannabi-darabokkal?
A magánlakásokba készülő kombinációkon túl irodákba, szállodákba, valamint különböző közösségi terekbe szánt rendszereket is tervezünk és gyártunk. Bútoraink méretre készülnek, és olyanok, mint egy építőjáték, így sokféle helyzetben megállják a helyüket.

Mi motivált arra, hogy kidolgozd ezt a koncepciót?
A Hannabi megalapítása előtt belsőépítészként, értékesítőként és gyártóként is sikerült megismernem a kanapépiacot, így mindig az motivált, hogy a felhasználók igényeit figyelembe véve, a piac elvárásainak megfelelve készüljenek a bútoraink.
A kanapévásárlás általában nehéz feladat, így nagy öröm, amikor a megfáradt építkezők, beruházók felkeresnek minket, és szinte bármilyen általuk vázolt kihívásnak meg tudunk felelni. Pontosan ezért veszek részt a mai napig az értékesítésben, mert a legfontosabb visszajelzések mindig a vásárlóinktól érkeznek.

Ha öt jelzővel írhatnád le a tevékenységeteket, melyek lennének ezek?
Tervezhető, élhető, fenntartható, interaktív, kifinomult.

Mennyire fontos számotokra a társadalmi és környezeti felelősségvállalás?
Ez egy alapvető szempont a működésünkben, hiszen a kanapé egy hosszú élettartamú termék. A klímaválság nem ökológiai, hanem társadalmi probléma. A szokásainkon változtatva tudjuk a legtöbbet tenni azért, hogy egy élhető bolygót hagyjunk a következő generációra. Ezért készítünk olyan magas minőségű termékeket, amelyek nemzedékeken át szolgálnak, és ezért is vonjuk be vásárlóinkat már a tervezés fázisában. A tudatos vásárlási folyamat során kialakul egyfajta kötődés és felelősségérzet is. Ha pedig valakinek mégis meg kell válnia a kanapéjától, a second chance oldalunkon segítünk számára új gazdát találni.
Arra törekszünk, hogy újrahasznosított alapanyagokkal dolgozzunk. Az átállás természetesen egy hosszabb folyamat, de egyre több olyan anyagbank létezik, amely segítséget nyújt ebben.

Sokszor dolgoztok együttműködések keretében. Milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban?
Az első földkupactól az elkészült otthonban töltött első éjszakáig nagyon hosszú és rögös az út, hiszen egy ingatlan felépítésén rengeteg szakember dolgozik. Az építészet ez egyik legösszetettebb szakma, hiszen egyszerre igényel művészi érzékenységet és reális üzleti gondolkodást egy nagyon kompetitív piacon. Ez csak alázattal és csapatban működik, tisztelve minden szakmai partnert. Azon dolgozunk, hogy ennek a folyamatnak méltó részesei lehessünk.

Mire számíthat a hozzátok látogató a Nyitott Stúdiók program során?
Szinte nap mint nap szembesülünk azzal, hogy az ügyfeleink nem tudják, hogyan kell kanapét választani, mit várhatnak egy ilyen bútortól. A stúdióban bemutatjuk a kanapétervezés és -gyártás teljes folyamatát, ezzel is segítve, hogy egy minden szempontból tökéletes darabbal távozhassanak vásárlóink.

fotókredit: Mohai Balázs